Plenul Camerei Deputaților a adoptat astazi, cu 233 de voturi pentru si un vot împotrivă, plus o abtinere, legea scrisa de avocatul Gheorghe Piperea privind darea in plata a creditelor ipotecare, care permite oricarei persoane fizice, chiar daca nu are restante si isi poate plati creditul, sa cedeze imobilul sau terenul ipotecat in favoarea bancii si astfel scapa de datorii, chiar daca acestea sunt mai mari decat valorea imobilului ipotecat.
Bancherii au declarat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala, intrucat le este incalcat astfel dreptul de proprietate, prin faptul ca nu mai pot recupera integral creditele acordate clientilor, in cazurile in care din vanzarea imobilului rezulta o suma mai mica decat cea datorata.
De asemenea, reprezentantii BNR au spus ca daca legea intra in vigoare exista riscul ca o banca sa intre in faliment ca urmare a pierderilor suferite, estimate intre 2 si 4 miliarde de lei la nivelul sistemului bancar. (vezi aici detalii)
In acelasi timp, legea ar putea avea consecinte dramatice asupra activitatii de noi credite, care ar putea fi scumpite iar accesul restrictionat prin solicitarea unui avans mult mai mare decat in prezent, intre 5% la creditele Prima Casa si 25% la creditele standard.
Reprezentantii BNR au mai specificat ca de aceasta lege ar putea profita in special speculatorii imobiliari persoane fizice care s-au ocupat inainte de criza de construirea sau cumpararea mai multor locuinte pentru a le revinde mai scump. (vezi aici detalii)
Reprezentantii BNR au mai avertizat ca o astfel de lege nu mai exista in nicio tara din Europa, cu exceptia Spaniei, dar unde se aplica in anumite conditii, precum cazurile in care imobilul este locuinta familiala iar detinatorul creditului nu mai are nicio solutie la indemana pentru a mai plati creditul si nici alte bunuri ce pot fi valorificate in vederea achitarii datoriilor (vezi aici cum se aplica legea din Spania).
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii