Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in luna august cu 20% fata de iulie, cand au explodat spre un record istoric, in special datorita finantarilor pentru firme, insa isi mentine tendinta de crestere, peste nivelurile lunare inregistrate in ultimii ani. (vezi graficul)
Astfel, valoarea creditelor noi in lei a fost in august de 6 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei (20%) mai putine decat in luna precedenta, insa peste valorile din lunile precedente ale anului, precum si fata de luna august a anului trecut, cand atingea 5,4 miliarde lei.
Creditele noi pentru populatie s-au cifrat la 3,4 miliarde lei in august, fata de 4 miliarde lei in iulie, insa raman peste valorile din lunile precedente ale anului, precum si fata de perioadele corespondente din anii precedenti.
Creditele pentru consum au scazut la 2,1 miliarde lei, de la 2,6 miliarde in august, dar raman si ele peste valoarea din luna august a anului precedent.
Creditele pentru locuinte s-au mentinut stabile, inregistrand o scadere nesemnificativa in august fata de luna precedenta, de la 1,2 la 1,1 miliarde lei, fiind de asemenea peste valoarea din luna corespondenta a anului 2018.
In cazul finantarilor in lei pentru firme s-a inregistrat o scadere abrupta, la 2,5 miliarde lei, de la 3,6 miliarde lei in iulie, cand cresterea a fost cu mult peste ritmul lunar obisnuit, de peste 2 miliarde lei.
Totusi, si valoarea creditelor acordate de banci companiilor in august a fost peste cea inregistrata in luna corespondenta din anul precedent.
Creditele noi in euro obtinute de societatile comerciale de la banci s-au mentinut si in august la o valoare asemanatoare cu cea din precedentele trei luni, in jurul a 0,3 miliarde euro.
Nu există comentarii pentru această știre.
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii