ECONOMIE | Analize economice

Copiii romani au cel mai mare risc de saracie din Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-03-05 19:59

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, România a ocupat în 2018 primul loc între statele UE în ce privește riscul de sărăcie sau excludere socială la copii (persoane sub 18 ani).

Rata de 38,1% consemntă pentru cei mai tineri cetățeni este mai mult decât dublă în raport cu nivelul de 18,4%, consemnat pentru categoria de vârstă 65 – 74 de ani.

De altfel, datele prezentate mai în detaliu de organismul de statistică al Uniunii, ne plasează pentru primii zece ani de după vârsta standard de pensionare tocmai pe locul opt, după Estonia (40,3% risc de sărăcie pentru cei între 65 și 74 de ani), Letonia (38,3%), Lituania (33,9%), Malta (25,5%), Bulgaria (24,9%), Croația (23,3%) și, surpriză mare, Germania (20,8%).

La o medie a UE de 14,6%, adică situată cu aproape patru puncte procentuale mai jos, noi suntem „elvețieni” ( Elveția figurează la Eurostat cu o rată de risc de sărăcie pe intervalul de vârstă 65 – 74 de ani doar ceva mai mare decât a noastră, respectiv 18,7%). Problema reală apare la noi până la 65 de ani ci după 75 de ani, când se ajunge la 29,3%.

Totuși, chiar și atunci, riscul de sărăcie rămâne mai mic decât pentru intervalele 6 -11 ani și 12 – 17 ani, exact perioada de formare a tinerilor în școală.

De aceea, politicile publice ar trebui schimbate radical și particularizate mult mai bine pe categorii de vârstă.

De reflectat la faptul că pregătim o indexare de 40% a veniturilor, care se va duce în cea mai mare măsură spre categoria de vârstă cel mai puțin expusă riscului de sărăcie.

Comentarii

Vasile Coman - Bancherul.ro
Riscul de saracie
Ce inseamna riscul de saracie si cum e calculat acest indicator?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii