ECONOMIE | Analize economice

Avansul PIB pe 2023, recalculat la 2,1%. Rezultatul nominal, majorat cu circa 15 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-11 07:25

Avansul PIB pe 2023 în termeni reali a fost recalculat la 2,1% de Institutul Național de Statistică.

Rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2023 a fost majorat la valoarea de 1.598,6 miliarde lei, cu circa 15 miliarde lei peste valoarea anterioară de 1.583,5 miliarde lei utilizată ca referință pentru alți indicatori macroeconomici, inclusiv pentru deficitul bugetar (care devine -5,62% în loc de -5,68%). La cursul mediu anual de 4,9465 lei/euro, PIB a urcat la 323,2 miliarde euro.

De reținut, atât seria brută, cât şi cea ajustată sezonier, a Produsului intern brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor pentru anul 2022, în varianta semidefinitivă, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor inițiale pentru trimestrele anului 2023. Introducerea în metodologie a anului de referință 2020 a modificat valorile de creștere a PIB pe trimestre dar a păstrat nivelul anual de 2,1%.

Comparativ cu referinţa 2014 (revenirea din criza precedentă), PIB-ul României a avansat în termeni reali cu 36,8%, potrivit seriei statistice recalculate la zi de INS. După ce efectele epidemiei de Covid au redus rezultatul pe anul 2020 la nivelul anului 2018, a urmat o revenire semnificativă, însă pe o traiectorie din ce în ce mai lentă.

Rezultat remarcabil pentru sectorul construcțiilor, industria a continuat declinul

Din perspectiva contribuțiilor la creșterea PIB, se remarcă rezultatul foarte bun al construcțiilor, care au avansat cu 11% în volum și au dat un efect de +0,8 puncte procentuale (pp) în avansul PIB. Sectorul IT (+5,1%) și agricultura (+10,2%) au adus fiecare câte 0,4 pp iar activitățile profesionale (+3,6%) încă 0,3pp, comerțul (+0,8%) venind cu o contribuție relativ redusă, de numai 0,2 pp.

De reținut, există o nerealizare majoră în industrie (care aducea în anii trecuți cea mai mare contribuție la PIB). Aceasta a înregistrat o scădere de -2,3% în volum șia venit cu -0,5pp ca influență pe creșterea PIB, rezultatul nominal fiind chiar mai mic față de anul 2022 (311,46 miliarde lei, comparativ cu 317,66 miliarde lei).

Ar mai trebui semnalată și evoluția dezamăgitoare a sectorului de intermedieri financiare și asigurări (altminteri foarte profitabil), care a consemnat cealaltă evoluție negativă în structura de formare a PIB (-0,7%) și a avut o contribuție nulă la creșterea economică. Ultima poziție, deținută în formarea de valoare adăugată brută, este elocventă.

Una peste alta, rezultatul economic anunțat pentru 2023 a fost unul rezonabil în contextul internațional dat, cu reducerea cererii externe și războiul din proximitate. Se poate observa, totodată, o reașezare semnificativă între sectoarele economice.

Deficitele generate de axarea predominantă pe consum în condiții de producție internă de mărfuri în scădere au rămas îngrijorătoare (-7,2% din PIB sold pe contul curent și -9% din PIB rezultat în comerțul internațional)

  

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii