Banca Carpatica anunta redefinirea strategiei si o noua identitate, dupa fuziunea cu Patria Bank

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-11 09:57

Banca Comerciala Carpatica, preluata la inceputul acestui an de Patria Bank, fosta Nextebank, condusa de Horia Manda, prin fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, a anuntat astazi ca a inregistrat pierderi de 25,9 milioane lei in prima parte a acestui an.

Banca precizeaza ca pregateste fuziunea cu Patria Bank, “proiect ce va fi supus aprobarii actionarilor in perioada urmatoare si care va aduce Bancii o noua identitate, o noua abordare a segmentelor de clientela, precum si revenirea in teritoriul pozitiv al profitabilitatii.”

Comunicatul Carpatica:

Pierderea netă raportată în prima jumătate a anului 2016 (S1 2016) de 25,9 mil RON comparativ cu pierderea de 15 mil RON raportată la aceeaşi perioadă din 2015 (S1 2015).

In semestrul I 2016 pierderea neta realizata (25,9 mil RON) este cu 7,7 mil RON mai mica decat pierderea prevazuta in Bugetul aprobat (-23%), fapt datorat unor cheltuieli cu provizioanele la credite, mai reduse cu 5,5 mil RON si a unor recuperari din creditele scoase in afara bilantului, mai mari cu 1,7 mil RON decat nivelul bugetat.

 Solvabilitate – rata de adecvare a capitalului de 12,7%, în crestere de la 4,9% la 31 decembrie 2015; revenirea solvabilitatii peste minimul reglementat se datoreaza majorarii de capital inregistrata in luna Februarie 2016.

 Veniturile nete din exploatare de 42,7 mil RON in scădere cu 26% în primul semestru (S1 2016), comparativ cu nivelul de 58 mil RON din primul semestru din 2015, reflectând în principal cresterea costului riscului (10 mil. RON in S1 2016) fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In primul semestru din 2016, venitul net din exploatare realizat de 42,7 mil RON a fost mai mare cu 9,2 mil RON (27%) decat venitul net din exploatare bugetat de 33,6 mil. RON.

 Cheltuielile operaţionale de 68.7 mil RON in S1 2016, mai mici cu 4,3 mil RON (6%) faţă de S1 2015, indicând un control eficient al costurilor.

 Creditele (nete) acordate clienţilor in scădere cu 13% comparativ cu finele anului 2015, evolutie datorata stoparii activitatii de creditare avand in vedere constrangerile legate de capital din anul 2015 si care au luat sfarsit in februarie 2016.

Conform politicilor interne, Banca a efectuat si in 2016 operatiuni de scoatere in afara bilantului pentru parte din creditele acoperite integral cu provizioane si cu sanse reduse privind recuperarea in suma de 88 mil. RON.

Soldul creditelor scoase in afara bilantului la 30 iunie 2016 este de 428 mil RON (353 mil RON la 31 decembrie 2015).

In luna iulie a.c. s-a aprobat de catre AGA Planul de activitate pe 2016 in baza caruia Banca si-a reluat activitatea de creditare.

 Datoriile privind clientela mai mici cu 214 mil RON sau 7% faţă de 31 decembrie 2015 pe fondul reducerii bazei de depozite atrase in scopul reducerii cheltuielilor cu dobanzile si optimizarii retelei de sucursale.

 Rata Credite (val bruta)/Datorii privind clientela de 34%, comparativ cu 37% la 31 decembrie 2015 reflectând existenta unui important excedent de lichiditate necesar pentru creşterea viitoare.

Banca Carpatica este in plin proces de restructurare a activitatii si de implementare a Planului de activitate pentru anul 2016 recent aprobat.

Redefinirea strategiei comerciale a Bancii se desfasoara in paralel cu pregatirea proiectului de fuziune cu Patria Bank, proiect ce va fi supus aprobarii actionarilor in perioada urmatoare si care va aduce Bancii o noua identitate, o noua abordare a segmentelor de clientela, precum si revenirea in teritoriul pozitiv al profitabilitatii.

Comentarii

De la: cosmingSubiect:

mda

Comentariu:

Ar trebui facuta o reglementare BNR prin care toate bancile/ifn-urile sa fie obligate sa aiba in portofoliu minim 51% din credite acordate persoanelor juridice. Asa s-ar regla piata si ar creste si investitiile in economie.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii