Profitul sistemului bancar scade cu un sfert fata de anul trecut, din cauza pierderilor BCR

Autor:

Bancherul.ro
2019-08-20 22:15

Sectorul bancar a obtinut in primul semestru al anului un profit net de aproximativ 2,8 miliarde lei, in scadere cu aproape un sfert (23%), echivalentul a 825 milioane lei, fata de castigul obtinut in acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro realizate pe baza datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Diminuarea profitului bancilor este pricinuita de pierderea de aproape 21 milioane lei inregistrata de BCR, din cauza procesului pierdut cu Curtea de Conturi, in cazul bancii pentru locuinte, banca urmand sa restituie statului primele incasate de clientii care au incheiat contracte de economisire-creditare tip bauspar.

La restul bancilor mari, profiturile au continuat sa creasca, desi intr-un ritm mai temperat: cu 9% la Banca Transilvania, la 942 milioane lei, si cu 4% la BRD, la 786 milioane lei.

In aceste conditii, indicatorul privind rentabilitatea activelor (ROA – Return On Assets) s-a prabusit la 1,21% in iunie 2019, de la 1,60% in martie, cea mai mica valoare din decembrie 2016, cand a fost 1,08%.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE – Return on Equity) a continuat sa scada, pentru al treilea trimestru consecutiv, la 11,28% in iunie, de la 14,49% in martie si 14,58% in decembrie 2018.

Pe de alta parte, rata rentabilitatii activitatii de baza, calculata ca raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, asadar fara provizioanele de risc, a urcat la 183% in iunie, de la 167% in martie, peste nivelul din iunie 2018, cand era 178%.

Activele bancilor au crescut mai mult decat anul trecut, in ciuda taxei

Activele nete ale sistemului bancar au crescut in trimestrul doi din 2019 cu 6,9 miliarde lei (1,5%), la 458,8 miliarde lei, un ritm de trei ori mai ridicat decat in acelasi interval al anului trecut, cand cresterea activelor a fost de doar 2,8 miliarde lei (0,6%).

Asta dupa ce in primul trimestru din 2019 cresterea activelor a stagnat, din cauza scandalului cu taxa pe active.

Dupa ce situatia s-a clarificat iar taxa a fost considerata acceptabila de catre BNR, bancile au recuperat in trimestrul doi.

Astfel ca in primul semestru al anului, activele bancare au sporit cu 7,6 miliarde lei (1,7%), un ritm usor superior fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand avansul a fost de 6,8 miliarde lei (1,6%).

Avansul de 1,7% a activelor bancare in primul semestru este cu mult sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 4,4%, ceea ce inseamna ca intermedierea financiara, cea mai scazuta din Europa, continua sa se diminueze in Romania.

In acelasi timp, depozitele romanilor in banci continua sa creasca mai mult decat creditele, astfel ca raportul credite/depozite a a scazut in iunie la 74,69%, de la 74,80% in martie.

Rata creditelor neperformante a scazut in iunie 2019 la 4,74%, de la 4,90% in martie.

Indicatorul de solvabilitate a coborat si el usor, la 19,60% la finalul lunii iunie, de la 19,98% in martie.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

Cum folosim un card de cumpărături fără să plătim dobândă

Cardurile de credit, cardurile de cumpărături, plățile cu cardul în țară și străinătate, precum și fraudele la care ne putem expune sunt câteva dintre temele dezbătute în cadrul Centrului de... detalii

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

BRD și-a crescut creditele cu 21%, iar depozitele cu doar 5%

BRD și-a majorat creditele acordate populației și firmelor cu 21% în primul trimestru al anului, în timp ce depozitele au avansat într-un ritm mult mai scăzut, de numai 5%. Valoarea... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii