Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc , conform definitiei ABE (Autoritatea Bancara Europeana) a scazut in luna mai la doar 12,4%, cu o jumatate de punct fata de luna precedenta, cand era 13,11%, si cu sapte puncte procentuale fata de mai 2015, cand ajungea la 19,5%.
Cu toate acestea, volumele de credite neperformante recunoscute de banci stabilesc noi recorduri de crestere, intrucat acestea sunt scoase in afara bilanturilor, de unde sunt recuperate prin executari silite sau vandute recuperatorilor de creante.
Procesul de reducere a ratei neperformantelor prin scoaterea acestora in afara bilanturilor, cu posibilitatea de a fi recuperate de catre banci si nu de a renunta la ele, cum prevede sistemul de raportare IFRS, a fost initiat de catre BNR in vara lui 2014.
Totalul sumelor restante inregistrate de firme si persoane fizice la creditele cu valori de peste 20.000 de lei obtinute de la banci au crescut usor in luna mai, cu 0,9%, echivalentul a 271 milioane lei, la un total de 30,111 miliarde lei, conform datelor inregistrate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.
Restantele persoanelor fizice au scazut usor, cu 53 milioane lei, la un total de 6,137 miliarde lei, ceea ce inseamna ca firmele sunt cele care au inregistrat restante in crestere cu peste 300 milioane lei. (vezi aici detalii)
De asemenea, numarul restantierilor cu intarzieri de peste 30 de zile la credite raportati de 31 de banci si 26 de IFN-uri care i-au imprumutat a crescut cu 10694 de persoane in luna mai, la un total de 739.513 persoane, cel mai ridicat nivel din 2013 pana acum, arata datele publicate de BNR. (vezi aici detalii)
Nu există comentarii pentru această știre.
Cele mai bune cotații de curs de schimb euro/leu le găsim la CEC Bank și Exim Banca Românească, rezultă din comparația ratelor de curs valutar practicate de cele mai mari... detalii
Cardurile Mastercard emise de BRD nu au funcționat la ATM-urile altor bănci și la plățile în magazine, pe parcursul zilei de 11 aprilie 2025. Iar tranzactiile refuzate au fost dublate... detalii
Credit Europe Bank, recent transformată dintr-o bancă românească într-una străină, înregistrată în Olanda, deținută de FibaGroup a magnatului turc Hüsnü Özyeğin, a anunțat că la jumătatea anului își va schimba numele în Nexent Bank, cu scopul de "a oferi servicii bancare moderne, transparente și centrate pe client, atât clienților corporativi, cât și persoanelor fizice". Schimbarea numelui va avea loc "fără niciun impact asupra produselor și serviciilor existente." Am întrebat banca dacă aceasta urmează să devină exclusiv digitală, însă răspunsul a fost negativ: "Nexent Bank nu va deveni o bancă exclusiv digitală, însă va continua să își extindă serviciile digitale, oferind clienților soluții tot mai moderne și eficiente. Dezvoltarea soluțiilor tehnologice este una dintre prioritățile strategice, pentru a oferi clienților o experiență mai fluentă, intuitivă și personalizată." Noul logo Nexent Bank ar putea arăta ca în... detalii
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii