Fondul de Garantare a Depozitelor in Banci (FGDB) a avut zilele trecute o intalnire cu bancile, cu scopul de a testa promptitudinea cu care se pot rambursa banii deponentilor in cazul falimentului unei banci si pentru gasirea unor solutii ca acest proces sa se desfasoare cat mai rapid si mai eficient pentru deponenti.
Legislația din Uniunea Europeană și din România prevede efectuarea plății compensațiilor în maximum 20 de zile de la declararea indisponibilizării depozitelor.
Începând cu anul 2010, FGDB efectuează teste de întocmire a listelor cu deponenţii garantaţi persoane fizice şi juridice, pentru o posibilă plată de compensație. Scopul este de a observa viteza de reacție a instituțiilor de credit în cazul în care depozitele la acestea ar deveni indisponibile, precizeaza FGDB.
Astfel, băncilor participante li s-a solicitat să întocmească listele cu compensații de plătit la o dată de referință. Reprezentanții FGDB de la departamentul de informatică și de la departamentul de control au verificat rapiditatea, corectitudinea și gradul de completare a acestor liste. Întâlnirea din octombrie a avut tocmai scopul de a soluționa problemele comune și recurente.
Pentru a începe plata compensațiilor, un pas esențial este întocmirea corectă și completă a listei cu deponenții garantați și sumele cuvenite. Cu cât timpul de întocmire a listei este mai scurt, cu atât începerea plății compensațiilor se poate face într-un timp mai scurt.
Etapele procesului de plată a compensațiilor sunt:
– întocmirea listei cu deponenții îndreptățiți la compensații
– verificarea sa
– punerea la dispoziție prin băncile mandatate a sumelor de plătit
– ridicarea compensației cuvenite de către deponenți.
FGDB face toate demersurile ca, în caz de necesitate, acest proces să se desfășoare cât mai rapid și mai eficient pentru deponenți, mai precizeaza institutia.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii