ECONOMIE | Analize economice

Inflația, în scădere la nivelul din urmă cu o jumătate de an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-17 14:21

Creșterea anuală a prețurilor în ianuarie 2023 a fost de 15,07%, în scădere la nivelul din urmă cu o jumătate de an, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai redusă valoare pe trendul de reducere din ultimele cinci luni s-a suprapus peste un nivel de bază favorabil (+1,48% în ianuarie 2022).

Cu toate acestea, inflaţia MEDIE anuală a urcat la 14,3% pe metodologia națională iar indicatorul CORE 2 ajustat, aflat sub incidența politicii monetare, a rămas cvasistabil (+1,03% față de +1,01% în luna precedentă). Reducerea pe cale administrativă cu peste 15% a tarifelor la energia electrică a fost factorul decisiv pentru scăderea inflației lunare.

Prețurile produselor alimentare au crescut în decembrie cu 1,50% (22,47% pe ultimele 12 luni) și au avut contribuția cea mai mare în majorarea indicelui de prețuri la consumator. Alimentele de bază s-au scumpit ceva mai puțin decât anterior dar pe toată linia, cu excepția fructelor din import (-0,65%) și uleiului comestibil (-0,78%).

Scumpiri mai pronunțate s-au înregistrat la fructe proaspete (+4,93%), conserve de legume (+3,89%), băuturi alcoolice (+3,22%, cu berea la +3,73%), lapte de vacă (+2,16%), conservele din fructe (+1,72%), margarină 9+1,68%0, cacao și cafea (+1,35%), pește și conserve din pește (+1,36%),

La mărfuri nealimentare, indicele per total a fost negativ (-0,99%) dar singura poziție care a determinat această scădere a fost energia electrică (-15,82%). Tutunul și combustibilii au dat influențe relativ însemnate pentru creșterea inflației, împreună cu articolele de igienă, cosmetice și medicale.

Pe segmentul de servicii, indicele a fost cel mai ridicat (+1,82%), cu majoarea cea mai consistentă de tarife la apă, canal, salubritate (+6,88% în ianuarie 2023 și +23,96% pe ultimele 12 luni, de altfel și valoarea maximă pe toate tipurile de prestații către populație. Transportul aerian (+14,63%) și serviciile poștale (+7,54%) au consemnat scumpiri mai mari dar au ponderi mici în consum.

Inflația de bază s-a menținut peste pragul de 1%

De reținut, indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a rămas peste pragul de 1%, marginal peste valoarea din luna precedentă și aproape exact la nivelul din august 2022. Este un semn că presiunea inflaționistă se păstrează, în pofida reducerii indicelui anual. Situația va trebui urmărită atent în lunile care vin, pe fondul creșterilor nominale de venituri.

Prețurile industriale, deși situate cu avansul anual în scădere la circa 33% (42% la intern), vor continua transmiterea parțială spre coșul de consum în lunile care urmează. De reținut, va fi mai greu de îmbunătățit în a doua lună din 2023 indicele anual de inflație printr-un avans lunar situat sub cel de 0,58% consemnat în februarie 2022.

7%, estimare oficială a inflației la finele anului în curs

Valoarea estimată oficial de BNR pentru IPC la finalul anului 2023 a fost redusă considerabil, până la doar 7%. Scăderile importante ar urma să se producă în lunile martie, aprilie și mai, susținute de un efect de bază favorabil, în condițiile păstrării pe timp îndelungat a plafonării prețurilor la curent electric și gaze și dacă nu vor apare surprize în cotația petrolului.

Deși a fost îmbunătățită semnificativ prognoza anterioară, cu o corecție în jos de circa patru puncte procentuale, trebuie remarcată reducerea ritmului de scădere a inflației spre sfârșitul intervalului avut în vedere. Când diminuarea de la un trimestru la altul devine mai mică decât marja de incertitudine luată în calcul.

În fine, dincolo de valorile punctuale, întrebarea importantă pentru 2023 ar putea fi dacă valoarea MEDIE ANUALĂ a inflației se va situa peste sau sub reperul de 10% (a se citi dacă vom ajunge la o singură cifră semnificativă), după ce în 2022, a urcat la 13,80% (față de 5,05% în 2022 și 2,63% în 2020).

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii