ECONOMIE | Analize economice

Inflația, în scădere la nivelul din urmă cu o jumătate de an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-02-17 14:21

Creșterea anuală a prețurilor în ianuarie 2023 a fost de 15,07%, în scădere la nivelul din urmă cu o jumătate de an, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai redusă valoare pe trendul de reducere din ultimele cinci luni s-a suprapus peste un nivel de bază favorabil (+1,48% în ianuarie 2022).

Cu toate acestea, inflaţia MEDIE anuală a urcat la 14,3% pe metodologia națională iar indicatorul CORE 2 ajustat, aflat sub incidența politicii monetare, a rămas cvasistabil (+1,03% față de +1,01% în luna precedentă). Reducerea pe cale administrativă cu peste 15% a tarifelor la energia electrică a fost factorul decisiv pentru scăderea inflației lunare.

Prețurile produselor alimentare au crescut în decembrie cu 1,50% (22,47% pe ultimele 12 luni) și au avut contribuția cea mai mare în majorarea indicelui de prețuri la consumator. Alimentele de bază s-au scumpit ceva mai puțin decât anterior dar pe toată linia, cu excepția fructelor din import (-0,65%) și uleiului comestibil (-0,78%).

Scumpiri mai pronunțate s-au înregistrat la fructe proaspete (+4,93%), conserve de legume (+3,89%), băuturi alcoolice (+3,22%, cu berea la +3,73%), lapte de vacă (+2,16%), conservele din fructe (+1,72%), margarină 9+1,68%0, cacao și cafea (+1,35%), pește și conserve din pește (+1,36%),

La mărfuri nealimentare, indicele per total a fost negativ (-0,99%) dar singura poziție care a determinat această scădere a fost energia electrică (-15,82%). Tutunul și combustibilii au dat influențe relativ însemnate pentru creșterea inflației, împreună cu articolele de igienă, cosmetice și medicale.

Pe segmentul de servicii, indicele a fost cel mai ridicat (+1,82%), cu majoarea cea mai consistentă de tarife la apă, canal, salubritate (+6,88% în ianuarie 2023 și +23,96% pe ultimele 12 luni, de altfel și valoarea maximă pe toate tipurile de prestații către populație. Transportul aerian (+14,63%) și serviciile poștale (+7,54%) au consemnat scumpiri mai mari dar au ponderi mici în consum.

Inflația de bază s-a menținut peste pragul de 1%

De reținut, indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a rămas peste pragul de 1%, marginal peste valoarea din luna precedentă și aproape exact la nivelul din august 2022. Este un semn că presiunea inflaționistă se păstrează, în pofida reducerii indicelui anual. Situația va trebui urmărită atent în lunile care vin, pe fondul creșterilor nominale de venituri.

Prețurile industriale, deși situate cu avansul anual în scădere la circa 33% (42% la intern), vor continua transmiterea parțială spre coșul de consum în lunile care urmează. De reținut, va fi mai greu de îmbunătățit în a doua lună din 2023 indicele anual de inflație printr-un avans lunar situat sub cel de 0,58% consemnat în februarie 2022.

7%, estimare oficială a inflației la finele anului în curs

Valoarea estimată oficial de BNR pentru IPC la finalul anului 2023 a fost redusă considerabil, până la doar 7%. Scăderile importante ar urma să se producă în lunile martie, aprilie și mai, susținute de un efect de bază favorabil, în condițiile păstrării pe timp îndelungat a plafonării prețurilor la curent electric și gaze și dacă nu vor apare surprize în cotația petrolului.

Deși a fost îmbunătățită semnificativ prognoza anterioară, cu o corecție în jos de circa patru puncte procentuale, trebuie remarcată reducerea ritmului de scădere a inflației spre sfârșitul intervalului avut în vedere. Când diminuarea de la un trimestru la altul devine mai mică decât marja de incertitudine luată în calcul.

În fine, dincolo de valorile punctuale, întrebarea importantă pentru 2023 ar putea fi dacă valoarea MEDIE ANUALĂ a inflației se va situa peste sau sub reperul de 10% (a se citi dacă vom ajunge la o singură cifră semnificativă), după ce în 2022, a urcat la 13,80% (față de 5,05% în 2022 și 2,63% în 2020).

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii