ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-13 07:18

Exporturile lunare au urcat la 8,43 miliarde euro iar deficitul comercial a scăzut sub 2,6 miliarde euro, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate de INS.

Cu toate acestea, ar fi de reținut că ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași lună a anului anterior a fost de 18,8%, în timp ce intrările de mărfuri s-au majorat cu 19,3%.

Cumulat pe primele 11 luni ale anului, minusul din schimburile externe a urcat la 31 miliarde euro, cu 9,65 miliarde euro (+45%) peste valoarea din aceeași perioadă din anul trecut. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a crescut ușor, până la 76,4%, dar a rămas semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe de la începutul anului a urcat la 11% din PIB (revizuit recent la circa 283,6 miliarde euro). Acest dezechilibru important, echivalent cu circa 1% din PIB medie lunară, se încadrează în nivelul înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,5% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea monedei naționale (media lunii noiembrie a fost de 4,9131 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a dezavantajat exporturile și a ieftinit relativ mărfurile din străinătate. Combinat cu sezonalitatea de final de an, importurile au rămas pentru a treia lună consecutiv peste pragul de 11 miliarde euro.

Schimburile cu țările UE au fost de 61,89 miliarde euro la export și 82,15 miliarde euro la import (72,6% din exporturi și 70,7% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 23,38 miliarde euro și importuri de 34,11 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 20,26 miliarde euro cu statele UE şi de 10,73 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (aproximativ 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele 11 luni ale anului la aproape -2,4 miliarde euro (peste 60% din acesta după mijlocul anului, erau doar -711 milioane euro la finele lunii iunie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul a ajuns la 7,6 miliarde euro și a însemnat aproape un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea relativă din primele 7 luni ale anului curent (-2.085 milioane euro după 11 luni, de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât la doar 77%, comparativ cu 85% anterior.

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de 7,5 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (circa 12,7 miliarde euro și doar 25% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a reprezentat aproape două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Avansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări

Institutul Național de Statistică a anunțat rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2022 la valoarea de 1.412.457,4 milioane lei, cu ceva mai mult de 1% SUB valoarea prognozată oficial la 1.427.300 milioane lei și utilizată ca referință pentru alți indicatori detalii

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Am banii blocati in Blockchain

    Nu mai stiu ce sa fac ca am datorii mari si banii mei sant blocati in Blockchain. Mi sa cerut ... detalii

  • loan lender

    Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

  • Dobanda

    TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

  • Lipsa card

    Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

  • Instant

    Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii