ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficit record în comerțul exterior - peste 3,3 miliarde euro sold negativ pe luna iulie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-12 13:42

Deficitul comercial a stabilit un nou record în iulie 2022, cu aproximativ 3,3 miliarde euro (+52% față de aceeași lună a anului anterior), potrivit datelor publicate de INS.

Exporturile FOB au fost de aproape 8 miliarde euro dar importurile CIF s-au cifrat la 11,2 miliarde euro, cea mai ridicată valoare consemnată vreodată. Deși considerabil, avansul exporturilor (+24,1%) a fost semnificativ sub cel al importurilor (+31,2%).

Cumulat pe primele șapte luni ale anului, minusul din schimburile externe a ajuns la 18,77 miliarde euro, cu 5,88 miliarde euro (+46%) peste valoarea din aceeași perioadă a anului anterior.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a rămas pe traiectoria de scădere începută în 2014 și a ajuns la cota îngrijorătoare de 76,8%, chiar sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe s-a majorat, după primele șapte luni ale anului, la 6,8% din PIB-ul estimat (circa 277 miliarde euro).

Acest dezechilibru important amenință să treacă de nivelul (oricum foarte ridicat din perspectivă macroeconomică) înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,1% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea recentă a monedei naționale NU este de natură să ajute din această perspectivă, deoarece ieftinește relativ importurile și dezavantajează exporturile.

Schimburile cu țările UE au fost de 38,16 miliarde euro la export și 50,36 miliarde euro la import (72,4% din exporturi și 70,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 14,51 miliarde euro și importuri de 21,08 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 12 miliarde euro cu statele UE şi de 6,5 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (cam 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele 7 luni ale anului la -1.148 milioane euro (atenție, aproape 40% din acesta doar în luna iulie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul s-a apropiat de 5 miliarde euro și a însemnat mai mult de un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Singurul semnal pozitiv, pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a ameliorat ușor (-795 milioane euro după 7 luni față de la -809 milioane euro la finele primului semestru al anului), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a urcat la 85%, comparativ cu minimul de 60% atins în 2020, la începutul pandemiei.

Revenirea consumului de carburanți și creșterea la un nivel foarte ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de peste 4,5 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 8 miliarde euro și doar 24% grad de acoperire), care reprezintă 43% din deficitul comercial.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica„Inflația industrială”, în scădere la cel mai redus nivel din ultimele patru luni

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a scăzut în septembrie 2022 cu 1% față de luna anterioară și a coborât la cea mai mică valoare din ultimele patru luni, respectiv 46,68%. Datele detalii

Construcțiile, „în linie” cu prognoza oficială și pe trend crescător

În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

Evoluția PIB pe 2020, păstrată la -3,7% în varianta definitivă, dar cu schimbări substanțiale în structură

INS a confirmat valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2020 la -3,7%, la fel ca în varianta semidefinitivă de anul trecut. Deși valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost majorată cu aproape detalii

Vânzările cu amănuntul, în pierdere de viteză in luna august 2022

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au crescut în luna august 2022 față de luna anterioară cu 2,7% pe seria brută dar numai +0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii