ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-20 09:10

România a consemnat în luna aprilie 2022 o scădere a producției industriale față de luna precedentă, de 12,5% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o creștere marginală (+0,7%). Astfel, diminuarea semnificativă în termeni bruți a provenit din numărul și dispunerea mai puțin favorabilă a zilelor lucrătoare.

Mai edificator, evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost în scădere puternică, -8,8% pe seria brută și -6,9% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, până sub nivelul din aprilie 2016 dacă se ia seria brută (!).

Prima treime din 2022 a ajuns cu 2,5 puncte procentuale sub rezultatul brut din ianuarie - aprilie 2021 și cu -3,1% pe seria ajustată.

În structură avem probleme, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o diminuare (-8,1% brut și -6,5% ajustat) față de aceeași lună a anului anterior. În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat în martie un recul al activității pe acest segment (-11,9%) și un declin similar în sectorul extractiv (-11,3%).

Cumulat pe perioada ianuarie-aprilie 2022, rezultatul brut a fost afectat de influența negativă dată de industria prelucrătoare (-1,6%) și de cele mai pronunțate din industria extractivă (-3,8%), precum și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,9%), pe fondul creșterii prețurilor la resursele de energie.

Printre industriile cu rezultate bune consemnate în primele patru luni ale anului curent, se numără repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor (+48,8%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+34,0%), industria de pielărie (+22,5%) și fabricarea altor mijloace de transport (+12,1%).

La polul opus al rezultatelor apar sectoare importante, precum producția de substanțe chimice (-22,6%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-13,5%), produse de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-10,6%), prelucrarea lemnului (-7,6%), fabricarea de mobilă (-6,5%) și extracția petrolului brut și gazelor naturale (-6,0%).

Pe fondul creșterii puternice a prețurilor de producție, se remarcă avansul înregistrat de cifra de afaceri în industria energetică (+96% în primele 4 luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului anterior), urmată la mare distanță de bunurile intermediare (+31,4%), bunurile de uz curent (+20,9%), bunurile de folosință îndelungată (+13,3%) și bunurile de capital (+10,9%).

Din păcate, deși comenzile pentru industria prelucrătoare au avansat cu 20% în intervalul ianuarie - aprilie 2022, trebuie remarcată scăderea pe toată linia consemnată în aprilie față de martie: bunuri de folosinţă îndelungată (-29,4%), bunuri intermediare (-13,4%), bunuri de capital (-8,1%) și bunuri de uz curent (-4,9%), reducerea de ansamblu fiind de -10,7%.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută dar a scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Deficitul comercial, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, în noiembrie 2022

Exporturile lunare au urcat la 8,43 miliarde euro iar deficitul comercial a scăzut sub 2,6 miliarde euro, la cea mai mică valoare din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate de INS. Cu toate acestea, ar fi de reținut că ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași detalii

„Inflația industrială”, ajunsă conjunctural la cel mai mic nivel din acest an

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în octombrie 2022 cu 2,24% față de luna anterioară dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu aceeași lună a anului precedent, respectiv 41,08%. Cu detalii

Producția industrială, cu o optime sub nivelul din urmă cu patru ani

România a consemnat în septembrie 2022 o creștere de 12,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -0,4% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea detalii

  

Ultimele Comentarii