ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-20 09:10

România a consemnat în luna aprilie 2022 o scădere a producției industriale față de luna precedentă, de 12,5% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o creștere marginală (+0,7%). Astfel, diminuarea semnificativă în termeni bruți a provenit din numărul și dispunerea mai puțin favorabilă a zilelor lucrătoare.

Mai edificator, evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost în scădere puternică, -8,8% pe seria brută și -6,9% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, până sub nivelul din aprilie 2016 dacă se ia seria brută (!).

Prima treime din 2022 a ajuns cu 2,5 puncte procentuale sub rezultatul brut din ianuarie - aprilie 2021 și cu -3,1% pe seria ajustată.

În structură avem probleme, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o diminuare (-8,1% brut și -6,5% ajustat) față de aceeași lună a anului anterior. În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat în martie un recul al activității pe acest segment (-11,9%) și un declin similar în sectorul extractiv (-11,3%).

Cumulat pe perioada ianuarie-aprilie 2022, rezultatul brut a fost afectat de influența negativă dată de industria prelucrătoare (-1,6%) și de cele mai pronunțate din industria extractivă (-3,8%), precum și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,9%), pe fondul creșterii prețurilor la resursele de energie.

Printre industriile cu rezultate bune consemnate în primele patru luni ale anului curent, se numără repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor (+48,8%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+34,0%), industria de pielărie (+22,5%) și fabricarea altor mijloace de transport (+12,1%).

La polul opus al rezultatelor apar sectoare importante, precum producția de substanțe chimice (-22,6%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-13,5%), produse de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-10,6%), prelucrarea lemnului (-7,6%), fabricarea de mobilă (-6,5%) și extracția petrolului brut și gazelor naturale (-6,0%).

Pe fondul creșterii puternice a prețurilor de producție, se remarcă avansul înregistrat de cifra de afaceri în industria energetică (+96% în primele 4 luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului anterior), urmată la mare distanță de bunurile intermediare (+31,4%), bunurile de uz curent (+20,9%), bunurile de folosință îndelungată (+13,3%) și bunurile de capital (+10,9%).

Din păcate, deși comenzile pentru industria prelucrătoare au avansat cu 20% în intervalul ianuarie - aprilie 2022, trebuie remarcată scăderea pe toată linia consemnată în aprilie față de martie: bunuri de folosinţă îndelungată (-29,4%), bunuri intermediare (-13,4%), bunuri de capital (-8,1%) și bunuri de uz curent (-4,9%), reducerea de ansamblu fiind de -10,7%.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii