ECONOMIE | Analize economice

Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-06 10:10

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna aprilie 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+3,4%) pe seria brută dar marginală (+0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), potrivit datelor publicate de INS.

Disproporția a fost dată de dispunerea mai favorabilă a datelor de activitate în calendar. Raportat la aceeași lună din anul precedent, avansul a fost de +3,7%, atât în termeni bruți cât și ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea.

În contextul reducerii puterii de cumpărare a salariului mediu (+11% aferent lunii martie dar încasat în aprilie, la o inflație de 13,8%), s-a produs o diminuare a ritmului de creștere la nivelul 5% pe ansamblul primelor patru luni ale anului. Scăderea în continuare devine probabilă, inclusiv prin efectul de bază al creșterilor lunare mai pronunțate din anul anterior.

Ar fi de remarcat avansul redus al cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare față de luna precedentă (+1,2%) și SCĂDEREA față de aceeași lună din anul anterior (-2,2%). De reținut, scumpirile pe acest segment au urcat la 13,54% anual, din care aproape două treimi (8,46%) în primele patru luni din 2022.

La produsele nealimentare (în pofida plafonării prețurilor la energie) ritmul a fost semnificativ mai ridicat (+4,1% lunar și +6,6 cumulat pe prima treime a anului) iar la carburanți auto s-a înregistrat avansul cel mai mare (+6,2%, respectiv 10,2% și singura categorie cu ritm anual mai ridicat în aprilie față de cel cumulat pe 4 luni).

Anterior, revenirea estimată anterior a fi de circa 2% (-3,7% în 2020 și +5,9% anul trecut) s-a făcut pe calea expandării clare a consumului intern peste avansul economic. Datele disponibile în prezent pentru T1 2022 arată o schimbare a situației, cu majorarea semnal anunțată pentru PIB (+6,5%) aproape de evoluția comerțului (+5% brut deși +6,9% ajustat cu sezonalitatea).

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit comercial record in aprilie 2022, in crestere anuala cu 63%

Deficitul comercial a fost în aprilie 2022 de 2,82 miliarde euro, cu 63% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au fost de 6,89 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la 9,71 miliarde detalii

Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna aprilie 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+3,4%) pe seria brută dar marginală (+0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile detalii

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat. În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) detalii

Datoria publica, trecuta de 50% din PIB doar pe date operative

Datoria publică a României a scăzut în martie 2022 la 50,3% din PIB, față de 50,6% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de circa 594 miliarde lei detalii

  

Ultimele Comentarii