www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent

Autor: Dan Palangean
2022-06-06 10:10

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna aprilie 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+3,4%) pe seria brută dar marginală (+0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), potrivit datelor publicate de INS.


Disproporția a fost dată de dispunerea mai favorabilă a datelor de activitate în calendar. Raportat la aceeași lună din anul precedent, avansul a fost de +3,7%, atât în termeni bruți cât și ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea.


În contextul reducerii puterii de cumpărare a salariului mediu (+11% aferent lunii martie dar încasat în aprilie, la o inflație de 13,8%), s-a produs o diminuare a ritmului de creștere la nivelul 5% pe ansamblul primelor patru luni ale anului. Scăderea în continuare devine probabilă, inclusiv prin efectul de bază al creșterilor lunare mai pronunțate din anul anterior.


Ar fi de remarcat avansul redus al cifrei de afaceri în termeni bruți la produse alimentare față de luna precedentă (+1,2%) și SCĂDEREA față de aceeași lună din anul anterior (-2,2%). De reținut, scumpirile pe acest segment au urcat la 13,54% anual, din care aproape două treimi (8,46%) în primele patru luni din 2022.


La produsele nealimentare (în pofida plafonării prețurilor la energie) ritmul a fost semnificativ mai ridicat (+4,1% lunar și +6,6 cumulat pe prima treime a anului) iar la carburanți auto s-a înregistrat avansul cel mai mare (+6,2%, respectiv 10,2% și singura categorie cu ritm anual mai ridicat în aprilie față de cel cumulat pe 4 luni).


[1]


Anterior, revenirea estimată anterior a fi de circa 2% (-3,7% în 2020 și +5,9% anul trecut) s-a făcut pe calea expandării clare a consumului intern peste avansul economic. Datele disponibile în prezent pentru T1 2022 arată o schimbare a situației, cu majorarea semnal anunțată pentru PIB (+6,5%) aproape de evoluția comerțului (+5% brut deși +6,9% ajustat cu sezonalitatea).