ECONOMIE | Analize economice

Investitiile nete in economie, majorate cu peste 10% in termeni reali in S1 2021, dar cu ponderi in scadere pentru industrie si agricultura

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-09-20 17:07

În primul semestru al anului 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat circa 48,5 miliarde lei, valoare mai mare cu 17% comparativ cu S1 2019, potrivit datelor publicate de INS.

Ajustarea cu indicele de preț (+5,7%) conduce la un rezultat mai redus în termeni reali (+10,6%) dar mai bun decât performanța economică de ansamblu (+ 6,5%).

Rezultatul pe trimestrul doi al anului curent a fost de 28,35 miliarde lei în termeni nominali ( creștere de 21% față de aceeași perioadă a anului anterior).

Chiar și după ajustarea cu indicele de preț utilizat la PIB (8,2%, adică în creștere față de T1 2021) s-a obținut un rezultat în termeni reali mai bun (+12,2%), ceea ce reflectă un trend pozitiv al investițiilor.

Una peste alta, s-au făcut eforturi importante la investiții în ideea de a se obține o recuperare mai rapidă și reluarea creșterii economice pe o structură îmbunătățită pentru micșorarea decalajelor față de Occident.

Totuși, dacă ne uităm în structură, ritmurile de evoluție sectoriale au fost mult mai bune la construcții noi (+15,2) decât la utilaje, inclusiv mijloace de transport (+7,5%), ceea ce restrânge retehnologizarea în favoarea unor lucrări edilitare.

Astfel, pe fondul unui avans bun în volum al investițiilor, rămâne o problemă de structură menținerea la un nivel relativ scăzut a sumelor alocate pentru noi utilaje în economia națională.

Corelat cu scăderea anunțată deja a rezultatelor pe partea de bunuri de capital (-0,2% pe S 1 2021, în pofida revenirii economice de ansamblu), nu prea avem semne încurajatoare pentru evoluțiile viitoare în materie de competitivitate externă.

Ar fi de semnalat și evoluția în structură a investițiilor făcute pe activități ale economiei naționale. Mai ales în condițiile revenirii economice (+1,6% S1 2021 față de S1 2019), se pot vedea care au fost mutațiile în cadrul diverselor ramuri. Încurajator, sectorul de comerț și servicii a revenit ca pondere ușor sub la nivelul precriză.

În pofida ponderii crescute din investiții, efectul construcțiilor pe avansul PIB de 6,5% din prima jumătate a anului curent a fost egal cu zero. Interesant, industria care a scăzut cu peste patru puncte procentuale în doi ani din totalul banilor alocați a adus totuși, un plus de 1,9 pp la avansul economic.

Agricultura a fost și ea în pierdere de interes din partea investitorilor și ar urma de-abia în S2 să beneficieze de condițiile meteo bune pentru a contabiliza plusuri la nivelul PIB.

Astfel, pe fondul reducerii ponderilor în investiții a sectoarelor industrial și agricol (vezi corelația cu deficitul comercial record, de aproape 13 miliarde euro după 7 luni din 2021), se poate pune problema ce anume și unde vom mai comercializa în baza noilor investiții, relativ reduse în sectorul productiv.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInvestitiile straine - peste 90 de miliarde euro. Veniturile nete aferente lor pe 2020 - aproape 7 miliarde euro

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 90.773 milioane euro, cu circa 2,5 miliarde de euro în plus față de finele anului anterior. Pe fondul pandemiei Covid19, s-a înregistrat astfel cel mai mic avans din detalii

Romania nu produce suficiente legume si fructe pentru piata interna. Deficitul este de 1 miliard de euro

Producția de fructe și legume a României a coborât anul trecut la cel mai mic nivel din 2014 încoace, potrivit datelor anunțate de Eurostat. Cele mai reduse cantități relativ la anii anteriori au fost consemnate la cartofi (2.683 mii tone), roșii (441,1 mii tone), detalii

Deficitul bugetar la opt luni, redus considerabil fata de anul trecut

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele opt luni din 2021 un deficit de aproape 40 miliarde lei, echivalent cu -3,35% din PIB. Rezultatul înseamnă o reducere considerabilă (1,84 puncte procentuale) față de execuția consemnată în august 2020 detalii

Cheltuielile Romaniei pentru cercetare-dezvoltare, la cel mai scazut nivel din UE

România a avut anul trecut cele mai reduse cheltuieli guvernamentale pentru cercetare-dezvoltare (R&D), conform datelor publicate de Eurostat. În 2020, nivelul acestora a scăzut la doar 14,8 euro/locuitor, sub cele din Bulgaria (20,9 euro/loc.) detalii

  

Ultimele Comentarii