ECONOMIE | Analize economice

Investitiile nete in economie, majorate cu peste 10% in termeni reali in S1 2021, dar cu ponderi in scadere pentru industrie si agricultura

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-09-20 17:07

În primul semestru al anului 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat circa 48,5 miliarde lei, valoare mai mare cu 17% comparativ cu S1 2019, potrivit datelor publicate de INS.

Ajustarea cu indicele de preț (+5,7%) conduce la un rezultat mai redus în termeni reali (+10,6%) dar mai bun decât performanța economică de ansamblu (+ 6,5%).

Rezultatul pe trimestrul doi al anului curent a fost de 28,35 miliarde lei în termeni nominali ( creștere de 21% față de aceeași perioadă a anului anterior).

Chiar și după ajustarea cu indicele de preț utilizat la PIB (8,2%, adică în creștere față de T1 2021) s-a obținut un rezultat în termeni reali mai bun (+12,2%), ceea ce reflectă un trend pozitiv al investițiilor.

Una peste alta, s-au făcut eforturi importante la investiții în ideea de a se obține o recuperare mai rapidă și reluarea creșterii economice pe o structură îmbunătățită pentru micșorarea decalajelor față de Occident.

Totuși, dacă ne uităm în structură, ritmurile de evoluție sectoriale au fost mult mai bune la construcții noi (+15,2) decât la utilaje, inclusiv mijloace de transport (+7,5%), ceea ce restrânge retehnologizarea în favoarea unor lucrări edilitare.

Astfel, pe fondul unui avans bun în volum al investițiilor, rămâne o problemă de structură menținerea la un nivel relativ scăzut a sumelor alocate pentru noi utilaje în economia națională.

Corelat cu scăderea anunțată deja a rezultatelor pe partea de bunuri de capital (-0,2% pe S 1 2021, în pofida revenirii economice de ansamblu), nu prea avem semne încurajatoare pentru evoluțiile viitoare în materie de competitivitate externă.

Ar fi de semnalat și evoluția în structură a investițiilor făcute pe activități ale economiei naționale. Mai ales în condițiile revenirii economice (+1,6% S1 2021 față de S1 2019), se pot vedea care au fost mutațiile în cadrul diverselor ramuri. Încurajator, sectorul de comerț și servicii a revenit ca pondere ușor sub la nivelul precriză.

În pofida ponderii crescute din investiții, efectul construcțiilor pe avansul PIB de 6,5% din prima jumătate a anului curent a fost egal cu zero. Interesant, industria care a scăzut cu peste patru puncte procentuale în doi ani din totalul banilor alocați a adus totuși, un plus de 1,9 pp la avansul economic.

Agricultura a fost și ea în pierdere de interes din partea investitorilor și ar urma de-abia în S2 să beneficieze de condițiile meteo bune pentru a contabiliza plusuri la nivelul PIB.

Astfel, pe fondul reducerii ponderilor în investiții a sectoarelor industrial și agricol (vezi corelația cu deficitul comercial record, de aproape 13 miliarde euro după 7 luni din 2021), se poate pune problema ce anume și unde vom mai comercializa în baza noilor investiții, relativ reduse în sectorul productiv.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflația anuală, scădere puternică până la 11,2% în luna aprilie 2023

Inflația anuală a scăzut în martie 2023 la 14,23%, cu 3,3 puncte procentuale mai puțin față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,75%, cu mult sub cea din aprilie 2022 (3,74%), de unde detalii

Primăvara nu-i ca iarna - proiecțiile ajustate pentru PIB, deficitul extern și salariul real

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a ajustat în prognoza de primăvară 2023 proiecțiile pentru PIB și salariul real în raport cu datele anterioare, publicate la începutul anului curent. Astfel, rezultatul economic mai mic pe detalii

Deficitul bugetar - în loc să scadă, majorat semnificativ după primele trei luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni din 2023 a fost de circa 22,7 miliarde de lei (-1,42% din PIB-ul estimat la circa 1.600 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 7 miliarde lei mai detalii

Inflația anuală, scădere până la 14,5% în luna martie 2023

Inflația anuală a scăzut în martie 2023 la 14,53%, aproape un punct procentual mai puțin față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Deși majorarea lunară a prețurilor a marcat cea mai mare valoare din ultimele patru luni (+1,01%), a detalii

  

Ultimele Comentarii