www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Investitiile nete in economie, majorate cu peste 10% in termeni reali in S1 2021, dar cu ponderi in scadere pentru industrie si agricultura

Autor: Dan Palangean
2021-09-20 17:07

În primul semestru al anului 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat circa 48,5 miliarde lei, valoare mai mare cu 17% comparativ cu S1 2019, potrivit datelor publicate de INS.


Ajustarea cu indicele de preț (+5,7%) conduce la un rezultat mai redus în termeni reali (+10,6%) dar mai bun decât performanța economică de ansamblu (+ 6,5%).


Rezultatul pe trimestrul doi al anului curent a fost de 28,35 miliarde lei în termeni nominali ( creștere de 21% față de aceeași perioadă a anului anterior).


Chiar și după ajustarea cu indicele de preț utilizat la PIB (8,2%, adică în creștere față de T1 2021) s-a obținut un rezultat în termeni reali mai bun (+12,2%), ceea ce reflectă un trend pozitiv al investițiilor.


Una peste alta, s-au făcut eforturi importante la investiții în ideea de a se obține o recuperare mai rapidă și reluarea creșterii economice pe o structură îmbunătățită pentru micșorarea decalajelor față de Occident.


Totuși, dacă ne uităm în structură, ritmurile de evoluție sectoriale au fost mult mai bune la construcții noi (+15,2) decât la utilaje, inclusiv mijloace de transport (+7,5%), ceea ce restrânge retehnologizarea în favoarea unor lucrări edilitare.


Astfel, pe fondul unui avans bun în volum al investițiilor, rămâne o problemă de structură menținerea la un nivel relativ scăzut a sumelor alocate pentru noi utilaje în economia națională.


Corelat cu scăderea anunțată deja a rezultatelor pe partea de bunuri de capital (-0,2% pe S 1 2021, în pofida revenirii economice de ansamblu), nu prea avem semne încurajatoare pentru evoluțiile viitoare în materie de competitivitate externă.


Ar fi de semnalat și evoluția în structură a investițiilor făcute pe activități ale economiei naționale. Mai ales în condițiile revenirii economice (+1,6% S1 2021 față de S1 2019), se pot vedea care au fost mutațiile în cadrul diverselor ramuri. Încurajator, sectorul de comerț și servicii a revenit ca pondere ușor sub la nivelul precriză.


[1]


În pofida ponderii crescute din investiții, efectul construcțiilor pe avansul PIB de 6,5% din prima jumătate a anului curent a fost egal cu zero. Interesant, industria care a scăzut cu peste patru puncte procentuale în doi ani din totalul banilor alocați a adus totuși, un plus de 1,9 pp la avansul economic.


Agricultura a fost și ea în pierdere de interes din partea investitorilor și ar urma de-abia în S2 să beneficieze de condițiile meteo bune pentru a contabiliza plusuri la nivelul PIB.


Astfel, pe fondul reducerii ponderilor în investiții a sectoarelor industrial și agricol (vezi corelația cu deficitul comercial record, de aproape 13 miliarde euro după 7 luni din 2021), se poate pune problema ce anume și unde vom mai comercializa în baza noilor investiții, relativ reduse în sectorul productiv.