ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in scadere cu 6% in mai 2021 fata de luna precedenta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-07-19 20:31

România a consemnat în mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna precedentă (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind încă mai redusă (-8,5%).

Numai prin efectul de bază dat de scăderea activității economice la începutul pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare ca pozitivă (+28,9%). Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat chiar un avans de 30,3%.

Cumulat pe primele cinci luni ale anului, s-a înregistrat o creștere de 16,9%, susținută de industria prelucrătoare (+19,2%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de doar 12,1%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-3,8%).

Pe toată această structură, efectul de bază a jucat un rol decisiv. Este și motivul pentru care datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată foarte bine, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală fulminantă a rezultatelor din procesele industriale.

Datele curente arată îngrijorător, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -5,4% față de luna anterioară. Asta chiar dacă eficientizarea consumurilor a condus la o diminuare încă și mai pronunțată a activității pe segmentul de energie (-9,9%).

 

Datele prezentate pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună a anilor precedenți, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Situația la zi arată un nivel cu peste zece puncte procentuale mai redus în mai 2021 față de aceeași lună din 2017, 2018 sau 2019.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele cinci luni ale anului, se numără fabricarea autoturismelor (+40,8%), producția de mobilă (+35,1%), fabricarea echipamentelor electrice (+33,7%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+28,0%). La polul opus al rezultatelor din industrie, s-au situat produsele de tutun (-10,4%), produsele farmaceutice (-9,7%, în pofida pandemiei) și confecționarea de îmbrăcăminte (-7,9%).

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceProductia industriala, in scadere cu 6% in mai 2021 fata de luna precedenta

România a consemnat în mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna precedentă (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind încă mai redusă detalii

Deficitul comercial, aproape 9 miliarde de euro dupa primele cinci luni ale anului

Deficitul comercial al României a urcat după primele cinci luni ale anului curent la aproape 9 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate de INS. Suma este echivalentă cu aproximativ 4% din PIB-ul prognozat curent pentru 2021. Minusul înregistrat în mai a fost de 1.772,8 detalii

Comertul cu amanuntul - scadere de 2% fata de luna precedenta in Mai 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în mai 2021 o scădere de 2% pe seria brută față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS. Cu toate acestea, seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitatea (pentru comparabilitate) detalii

Romania are cele mai mici preturi din UE la mancare si comunicatii

România a ocupat în anul 2020 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 65,3% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe următoarele locuri s-au situat detalii

  

Ultimele Comentarii