ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in scadere cu 6% in mai 2021 fata de luna precedenta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-07-19 20:31

România a consemnat în mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna precedentă (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind încă mai redusă (-8,5%).

Numai prin efectul de bază dat de scăderea activității economice la începutul pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare ca pozitivă (+28,9%). Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat chiar un avans de 30,3%.

Cumulat pe primele cinci luni ale anului, s-a înregistrat o creștere de 16,9%, susținută de industria prelucrătoare (+19,2%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de doar 12,1%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-3,8%).

Pe toată această structură, efectul de bază a jucat un rol decisiv. Este și motivul pentru care datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată foarte bine, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală fulminantă a rezultatelor din procesele industriale.

Datele curente arată îngrijorător, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -5,4% față de luna anterioară. Asta chiar dacă eficientizarea consumurilor a condus la o diminuare încă și mai pronunțată a activității pe segmentul de energie (-9,9%).

 

Datele prezentate pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună a anilor precedenți, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Situația la zi arată un nivel cu peste zece puncte procentuale mai redus în mai 2021 față de aceeași lună din 2017, 2018 sau 2019.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele cinci luni ale anului, se numără fabricarea autoturismelor (+40,8%), producția de mobilă (+35,1%), fabricarea echipamentelor electrice (+33,7%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+28,0%). La polul opus al rezultatelor din industrie, s-au situat produsele de tutun (-10,4%), produsele farmaceutice (-9,7%, în pofida pandemiei) și confecționarea de îmbrăcăminte (-7,9%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

Avansul PIB pe 2023, recalculat la 2,1%. Rezultatul nominal, majorat cu circa 15 miliarde lei

Avansul PIB pe 2023 în termeni reali a fost recalculat la 2,1% de Institutul Național de Statistică. Rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2023 a fost majorat la valoarea de 1.598,6 miliarde lei, cu circa 15 miliarde lei peste valoarea detalii

 



 

Ultimele Comentarii