ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Costul cu forta de munca a scazut in T1 2021 fata de trimestrul precedent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-15 12:58

Costul orar al forţei de muncă a scăzut în T1 2021 cu 2,58% față de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de INS.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, s-a înregistrat o creștere de 5,56%, cea mai redusă valoare de după declanșarea pandemiei. Anterior acesteia România depășise nivelul de siguranță la acest indicator-cheie pentru economie, impus prin tabloul de bord european (maxim 12% pentru țările non-euro).

Pe fondul pandemiei, acest indicator a coborât la +10,20% în T1 2020 și a ajuns la o valoare mai apropiată de uzanțele europene de-abia acum, odată cu începerea programului de revenire și echilibrare economică. Deocamdată, în pofida avansului inflației până la o valoare medie de 3,07%, în T1 s-a păstrat o majorare în termeni reali de peste trei procente a puterii de cumpărare a salariilor.

Menţionăm că productivitatea muncii pe salariat în industrie (care poate fi măsurată în condiţii rezonabile şi este luată ca reper macroeconomic) a crescut în primul trimestru al anul curent cu 7,5%. Seria statistică arată însă, după scăderile succesive din 2019 și 2020, un avans modic (+1,6%) față de nivelul consemnat în anul 2018.

În premieră după multă vreme, corelația teoretic favorabilă între cele două evoluții, majorarea salariilor și avansul productivității muncii a fost refăcută. Fapt de natură să ajute la refacerea echilibrelor macroeconomice. Din păcate, la aceasta a contribuit nu doar revenirea producției dar și reducerea numărul angajaților în industrie, cu aproape 60 de mii de persoane.

În structura pe ramuri de activitate, s-au înregistrat diferenţe semnificative la nivelul creșterilor de costuri salariale, de la aproape zece procente în sănătate, 9% în informații și comunicații și peste 8% în producţia şi furnizarea de energie, gaze, apă, până la mai puțin de 2% în activități culturale și construcții.

Sectorul „Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale” a coborât spre coada clasamentului, semnificativ sub media generală a creșterilor salariale, pentru a mai limita deficitul bugetului public. Afectat în continuare puternic de restricțiile impuse, sectorul HoReCa a înregistrat singura scădere (-3,37%).

În perioada care urmează, se impune păstrarea avansului salariilor în limitele necesare pentru refacerea echilibrelor macroeconomice. Inclusiv pe calea menținerii facturii totale în termeni nominali pe zona bugetară (ajunsă la 10,6% din PIB anul trecut), în așteptarea creșterii rezultatului economic pentru diminuarea ponderii în cheltuielile statului.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaInflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a scăzut în aprilie 2022 cu 1,85% față de luna anterioară, ajungând la 47,11% nivel annual (diminuare de circa patru procente și jumătate față de martie). detalii

Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei

Câștigul salarial mediu brut pe luna martie 2022 a fost de 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) în plus față de luna precedentă, potrivit INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 216 lei (+5,8%), până la 3.937 lei (796 euro detalii

Deficitul comercial, majorat cu 34% in T1 2022, dupa ce importurile lunare au trecut pragul de 10 miliarde euro

Deficitul comercial a fost în luna martie 2022 de 2,57 miliarde euro, cu aproape 14% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au ajuns la nivelul record de 8,23 miliarde euro dar importurile CIF detalii

”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) și-a reluat avansul în martie 2022, ajungând la 51,68%, după o majorare de șapte procente. Datele INS arată o creștere lunară de 8,01% pe canalul detalii

  

Ultimele Comentarii