ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Constructiile dupa doua luni din 2021, sub nivelul de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-23 08:54

Construcțiile după două luni din 2021 au rămas sub nivelul de anul trecut, deși în luna februarie volumul lucrărilor a crescut, față de aceeași lună din 2020, potrivit datelor publicate de INS.

Creșterea a fost consemnată atât pe seria brută (+3,3%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+1,0%).

Datele arată o revenire după sincopa din luna ianuarie, ceea ce explică și valoarea relativ ridicată de raportare față de luna precedentă, respectiv +30,4% în termeni bruți.

Altminteri, amplificată semnificativ de dispunerea zilelor lucrătoare – nivelul ajustat sezonier a fost mai mare cu doar +2,3%.

Per total, rezultatul cumulat după primele două luni ale anului în curs este mai slab decât în aceeași perioadă din 2020, marginal ca valoare brută (-0,6%) dar ceva mai pronunțat ca tendință relevată după ajustarea cu factorii conjuncturali (-2%).

Diminuarea producției în acest sector e îngrijorătoare, deoarece se contează pe construcții în revenirea economică rapidă.

Totuși, pe elemente de structură, datele arată mai bine la construcții noi, unde rezultatul brut de +2% după 2 luni și +6,9% pe februarie 2021 la februarie 2020 apare ca dătător de speranțe. Asta deși rezultatele au fost în domeniul negativ la reparații capitale ( -5,7%) și la întreținere și reparații curente (-6,7%).

Pe obiecte de construcții, se poate observa o anumită reașezare, dinspre clădiri rezidențiale și nerezidențiale către construcții inginerești.

Cu o încetinire a activității, atât în februarie (-5,2%) cât și după primele 2 luni ale anului la clădiri nerezidențiale (-12,8%), un recul ceva mai ușor la clădiri rezidențiale (-5,6% după +3,2% în februarie) și un spor notabil pe partea de care țin investițiile în infrastructură (+11,2%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii