Criza COVID-19 | Analize economice

Indicii bursieri au atins niveluri record in luna noiembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-05 08:28

Climatul din pietele financiare internationale s-a ameliorat in luna noiembrie, evolutie determinata, in principal, de stirile pozitive din sfera solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei. 

Luna trecuta au fost anuntate rezultatele ultimei faze de teste clinice efectuate cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer & BioNTech, Moderna si AstraZeneca, se arata intr-o analiza a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

■ De asemenea, rezultatul alegerilor Prezidentiale din SUA, stirile predominant pozitive din sfera companiilor listate, perspectivele de implementare de noi masuri de sustinere a economiei pe termen scurt si redinamizarea cotatiilor internationale la titei (aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat) au contribuit la ameliorarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale luna trecuta.

■ Astfel, indicatorul care comensureaza volatilitatea la nivelul indicelui bursier S&P 500 din SUA (VIX) a scazut in noiembrie spre minimul din luna august, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.

■ Din punct de vedere macroeconomic, economia mondiala a crescut pentru a cincea luna consecutiv in noiembrie, dar ritmul a decelerat, ca urmare a intensificarii pandemiei si reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare (indeosebi in tarile din Europa).

■ In SUA (prima economie a lumii) procesul de relansare economica a continuat in noiembrie (in pofida intensificarii crizei sanitare), sustinut de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice, dar si de asteptarile pozitive determinate de proximitatea debutului campaniei de vaccinare, rezultatul alegerilor prezidentiale si perspectiva implementarii unui nou program fiscal-bugetar de sustinere a economiei. Astfel, comenzile de bunuri de capital s-au majorat pentru a sasea luna la rand in octombrie, iar industria prelucratoare si sectorul de servicii au continuat sa creasca in noiembrie (conform indicatorilor PMI). De asemenea, climatul din piata fortei de munca si cel din piata imobiliara au continuat sa se amelioreze in perioada recenta. Pe de alta parte, increderea consumatorilor s-a deteriorat in noiembrie.

■ In China (a doua tara din lume din perspectiva PIB-ului nominal) economia a crescut pentru a saptea luna la rand in noiembrie, cu un ritm in accelerare (indicatorul PMI Compozit la maximul din 2010), evolutie determinata de redinamizarea comertului international si ameliorarea cererii interne.

■ Pe de alta parte, in Zona Euro increderea in economie s-a deteriorat in noiembrie, perioada in care economia a revenit pe scadere, ca urmare a decelerarii industriei prelucratoare si declinului sectorului de servicii, in contextul reintroducerii de restrictii pentru contracararea intensificarii pandemiei. Pe de alta parte, comertul cu amanuntul a accelerat in octombrie, evolutie care confirma perspectiva unei redinamizari rapide a economiei dupa ce pandemia va fi controlata.

■ Pe piata titlurilor de stat nivelurile medii lunare ale ratelor de dobanda pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) au evoluat divergent in noiembrie: crestere cu 11.8% la 0.87% in SUA (pe fondul perspectivelor de accelerare a PIB-ului nominal) vs. consolidare la -0.57% in Germania (prima economie a Zonei Euro).

■ In sfera pietei de actiuni indicele MSCI Global s-a majorat cu 12.2% la 618.3 puncte in noiembrie (avans cu 9.4% de la inceputul anului), fiind inregistrat un nivel record, dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.

■ Se evidentiaza cresterea indicelui MSCI pentru pietele dezvoltate cu 12.7% la 2,583.1 puncte (plus 9.5% in 2020). De asemenea, indicele MSCI pentru statele emergente si in dezvoltare a urcat cu 9.2% la 1,205.1 puncte (crestere cu 8.1% de la inceputul anului).

■ In SUA indicele Dow Jones a crescut cu 11.8% la 29,638.6 puncte (fiind depasit nivelul de 30,000 puncte luna trecuta) (plus 3.9% in 2020). Indicele S&P 500 a urcat cu 10.8% la 3,621.6 puncte (avans cu 12.1% de la inceputul anului).

■ De asemenea, indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 13.7% la 389.4 puncte in noiembrie (ajustare cu 6.4% in 2020).

■ Indicele regional MSCI Asia Pacific s-a majorat cu 10.2% la 189.2 puncte luna trecuta (crestere cu 10.9% de la inceputul anului).

■ In Romania indicele BET a crescut cu 9.1% la 9,286.1 puncte in noiembrie (declin cu 6.9% in 2020).

Taguri: BT  Banca Transilvania  Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePIB 2020, in scadere cu 5% inaintea ultimului trimestru din 2020

Produsul Intern Brut a fost anunțat de INS în scădere cu 5% pe primele trei trimestre din 2020, conform datelor incluse în ultima variantă provizorie. Evitarea recesiunii tehnice (două trimestre consecutive de scădere economică) a fost confirmată iar rezultatul pe T3 a detalii

PIB-ul ar putea creste cu 4,5% in 2021, dupa scaderea de 4,2% in 2020, conform unei prognoze PwC

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021, conform unui comunicat de presa al PwC, in care se mai arata: ”Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendința globală, având în vedere că
estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest detalii

Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%

În T3 2020, pensia medie lunară a fost de 1.505 lei, cu 69 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,8%). Faţă de T3 2019, când pensia media lunară a fost de 1.296 lei, s-a consemnat o creştere de 16,1% în termeni nominali (+13,1% în termeni detalii

Romania, campioana europeana detasata la cheltuielile pentru alimente

România a înregistrat și în 2019 cea mai mare pondere a cheltuielilor cu alimentele și băuturile non-alcoolice dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu 26%, ne-am plasat la mare distanță de cele două state baltice care ne-au însoțit pe detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii