Criza COVID-19 | Analize economice

Indicii bursieri au atins niveluri record in luna noiembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-05 08:28

Climatul din pietele financiare internationale s-a ameliorat in luna noiembrie, evolutie determinata, in principal, de stirile pozitive din sfera solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei. 

Luna trecuta au fost anuntate rezultatele ultimei faze de teste clinice efectuate cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer & BioNTech, Moderna si AstraZeneca, se arata intr-o analiza a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:

■ De asemenea, rezultatul alegerilor Prezidentiale din SUA, stirile predominant pozitive din sfera companiilor listate, perspectivele de implementare de noi masuri de sustinere a economiei pe termen scurt si redinamizarea cotatiilor internationale la titei (aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat) au contribuit la ameliorarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale luna trecuta.

■ Astfel, indicatorul care comensureaza volatilitatea la nivelul indicelui bursier S&P 500 din SUA (VIX) a scazut in noiembrie spre minimul din luna august, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.

■ Din punct de vedere macroeconomic, economia mondiala a crescut pentru a cincea luna consecutiv in noiembrie, dar ritmul a decelerat, ca urmare a intensificarii pandemiei si reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare (indeosebi in tarile din Europa).

■ In SUA (prima economie a lumii) procesul de relansare economica a continuat in noiembrie (in pofida intensificarii crizei sanitare), sustinut de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice, dar si de asteptarile pozitive determinate de proximitatea debutului campaniei de vaccinare, rezultatul alegerilor prezidentiale si perspectiva implementarii unui nou program fiscal-bugetar de sustinere a economiei. Astfel, comenzile de bunuri de capital s-au majorat pentru a sasea luna la rand in octombrie, iar industria prelucratoare si sectorul de servicii au continuat sa creasca in noiembrie (conform indicatorilor PMI). De asemenea, climatul din piata fortei de munca si cel din piata imobiliara au continuat sa se amelioreze in perioada recenta. Pe de alta parte, increderea consumatorilor s-a deteriorat in noiembrie.

■ In China (a doua tara din lume din perspectiva PIB-ului nominal) economia a crescut pentru a saptea luna la rand in noiembrie, cu un ritm in accelerare (indicatorul PMI Compozit la maximul din 2010), evolutie determinata de redinamizarea comertului international si ameliorarea cererii interne.

■ Pe de alta parte, in Zona Euro increderea in economie s-a deteriorat in noiembrie, perioada in care economia a revenit pe scadere, ca urmare a decelerarii industriei prelucratoare si declinului sectorului de servicii, in contextul reintroducerii de restrictii pentru contracararea intensificarii pandemiei. Pe de alta parte, comertul cu amanuntul a accelerat in octombrie, evolutie care confirma perspectiva unei redinamizari rapide a economiei dupa ce pandemia va fi controlata.

■ Pe piata titlurilor de stat nivelurile medii lunare ale ratelor de dobanda pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) au evoluat divergent in noiembrie: crestere cu 11.8% la 0.87% in SUA (pe fondul perspectivelor de accelerare a PIB-ului nominal) vs. consolidare la -0.57% in Germania (prima economie a Zonei Euro).

■ In sfera pietei de actiuni indicele MSCI Global s-a majorat cu 12.2% la 618.3 puncte in noiembrie (avans cu 9.4% de la inceputul anului), fiind inregistrat un nivel record, dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.

■ Se evidentiaza cresterea indicelui MSCI pentru pietele dezvoltate cu 12.7% la 2,583.1 puncte (plus 9.5% in 2020). De asemenea, indicele MSCI pentru statele emergente si in dezvoltare a urcat cu 9.2% la 1,205.1 puncte (crestere cu 8.1% de la inceputul anului).

■ In SUA indicele Dow Jones a crescut cu 11.8% la 29,638.6 puncte (fiind depasit nivelul de 30,000 puncte luna trecuta) (plus 3.9% in 2020). Indicele S&P 500 a urcat cu 10.8% la 3,621.6 puncte (avans cu 12.1% de la inceputul anului).

■ De asemenea, indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 13.7% la 389.4 puncte in noiembrie (ajustare cu 6.4% in 2020).

■ Indicele regional MSCI Asia Pacific s-a majorat cu 10.2% la 189.2 puncte luna trecuta (crestere cu 10.9% de la inceputul anului).

■ In Romania indicele BET a crescut cu 9.1% la 9,286.1 puncte in noiembrie (declin cu 6.9% in 2020).

Taguri: BT  Banca Transilvania  Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii