ECONOMIE | Analize economice

In Romania sunt 3,6 milioane de batrani cu varsta de peste 65 de ani, sub risc major in actuala pandemie de coronavirus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-08 13:39

Eurostat a publicat, în contextul pandemiei actuale, situația populației vârstnice din regiunile europene (clasificarea NUTS 2, corespondentă cu cele opt regiuni de dezvoltare de la noi).

Din datele pe regiuni, se vede că România are o pondere a persoanelor în vârstă de circa 18,5%, semnificativ sub media UE, situată la 20,3%. Medie în creștere cu 0,3 puncte procentuale în raport cu anul precedent și 2,9 puncte procentuale față de situația din urmă cu o decadă.

Grupa de vârstă cea mai afectată de pericolul infestării cu virusul SARS-Cov-2, este cea a persoanelor de vârsta a treia.

Eventuala declanșare a bolii Covid 19, în condițiile în care există afecțiuni preexistente și/sau a unui sistem imunitar slăbit, prezintă o amenințare semnificativă pentru viața pacientului.

Paradoxal, suntem favorizați în prezent de speranța de viață mai redusă cu aproape șase ani în România față de media UE.

Factor important pentru rata mai severă de mortalitate din Italia, menționăm că această țară are cea mai mare pondere a persoanelor vârstnice din Europa, de 22,8%.

Ea este urmată de Grecia (22%), Portugalia și Finlanda (fiecare cu 21,8%), Germania (21,5%) și Bulgaria (21,3%).

Toate regiunile României au valori mai mici decât în aceste state și doar cele sudul țării trec sau ajung în apropierea pragului de 20%.

Valorile cele mai mici, de 16% - 17% sunt consemnate în Capitală și Regiunea de Nord-Vest. În România, județele cele mai afectate nu se suprapun decât parțial peste zonele cu cea mai ridicată pondere a celor de 65 de ani și peste.

Chiar și așa, sunt 3,6 milioane persoane sub risc major pe perioada pandemiei actuale, dintre care peste un milion și jumătate au trecut de 75 de ani și necesită un sprijin adecvat.

 

Taguri: Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePensia reală pentru limită de vârstă, în scădere cu peste 5% la finele anului trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna decembrie 2022 de 1.992 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu 10,38% mai mare față de detalii

„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

  

Ultimele Comentarii