ECONOMIE | Analize economice

In Romania sunt 3,6 milioane de batrani cu varsta de peste 65 de ani, sub risc major in actuala pandemie de coronavirus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-08 13:39

Eurostat a publicat, în contextul pandemiei actuale, situația populației vârstnice din regiunile europene (clasificarea NUTS 2, corespondentă cu cele opt regiuni de dezvoltare de la noi).

Din datele pe regiuni, se vede că România are o pondere a persoanelor în vârstă de circa 18,5%, semnificativ sub media UE, situată la 20,3%. Medie în creștere cu 0,3 puncte procentuale în raport cu anul precedent și 2,9 puncte procentuale față de situația din urmă cu o decadă.

Grupa de vârstă cea mai afectată de pericolul infestării cu virusul SARS-Cov-2, este cea a persoanelor de vârsta a treia.

Eventuala declanșare a bolii Covid 19, în condițiile în care există afecțiuni preexistente și/sau a unui sistem imunitar slăbit, prezintă o amenințare semnificativă pentru viața pacientului.

Paradoxal, suntem favorizați în prezent de speranța de viață mai redusă cu aproape șase ani în România față de media UE.

Factor important pentru rata mai severă de mortalitate din Italia, menționăm că această țară are cea mai mare pondere a persoanelor vârstnice din Europa, de 22,8%.

Ea este urmată de Grecia (22%), Portugalia și Finlanda (fiecare cu 21,8%), Germania (21,5%) și Bulgaria (21,3%).

Toate regiunile României au valori mai mici decât în aceste state și doar cele sudul țării trec sau ajung în apropierea pragului de 20%.

Valorile cele mai mici, de 16% - 17% sunt consemnate în Capitală și Regiunea de Nord-Vest. În România, județele cele mai afectate nu se suprapun decât parțial peste zonele cu cea mai ridicată pondere a celor de 65 de ani și peste.

Chiar și așa, sunt 3,6 milioane persoane sub risc major pe perioada pandemiei actuale, dintre care peste un milion și jumătate au trecut de 75 de ani și necesită un sprijin adecvat.

 

Taguri: Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii