www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareIn Romania sunt 3,6 milioane de batrani cu varsta de peste 65 de ani, sub risc major in actuala pandemie de coronavirus

Autor: Dan Palangean
2020-04-08 13:39

Eurostat a publicat, în contextul pandemiei actuale, situația populației vârstnice din regiunile europene (clasificarea NUTS 2, corespondentă cu cele opt regiuni de dezvoltare de la noi).


Din datele pe regiuni, se vede că România are o pondere a persoanelor în vârstă de circa 18,5%, semnificativ sub media UE, situată la 20,3%. Medie în creștere cu 0,3 puncte procentuale în raport cu anul precedent și 2,9 puncte procentuale față de situația din urmă cu o decadă.


Grupa de vârstă cea mai afectată de pericolul infestării cu virusul SARS-Cov-2, este cea a persoanelor de vârsta a treia.


Eventuala declanșare a bolii Covid 19, în condițiile în care există afecțiuni preexistente și/sau a unui sistem imunitar slăbit, prezintă o amenințare semnificativă pentru viața pacientului.


Paradoxal, suntem favorizați în prezent de speranța de viață mai redusă cu aproape șase ani în România față de media UE.


Factor important pentru rata mai severă de mortalitate din Italia, menționăm că această țară are cea mai mare pondere a persoanelor vârstnice din Europa, de 22,8%.


Ea este urmată de Grecia (22%), Portugalia și Finlanda (fiecare cu 21,8%), Germania (21,5%) și Bulgaria (21,3%).


Toate regiunile României au valori mai mici decât în aceste state și doar cele sudul țării trec sau ajung în apropierea pragului de 20%.


Valorile cele mai mici, de 16% - 17% sunt consemnate în Capitală și Regiunea de Nord-Vest. În România, județele cele mai afectate nu se suprapun decât parțial peste zonele cu cea mai ridicată pondere a celor de 65 de ani și peste.


Chiar și așa, sunt 3,6 milioane persoane sub risc major pe perioada pandemiei actuale, dintre care peste un milion și jumătate au trecut de 75 de ani și necesită un sprijin adecvat.