ECONOMIE | Analize economice

România, pe poziția a patra la deficit comercial în UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-25 05:18

România a ocupat poziția a patra din UE în ce privește deficitul comercial pe primele 8 luni din 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În contextul în care creșterea exporturilor (+3%) a fost însoțită de scăderea importurilor (-2%), minusul din schimburile externe s-a ameliorat față de aceeași perioadă a anului anterior (reducere cu 3,8 miliarde euro sau -17%).

Primele trei state din fostul bloc estic poziționate pe plus în schimburile externe au fost Cehia (+14,1 miliarde euro), Polonia (+9 miliarde euro, cu cea mai mare îmbunătățire, 21,6 miliarde euro, de la -12,6 miliarde euro) și Slovacia (+2,8 miliarde euro după -5,2 miliarde euro în intervalul ianuarie – iulie față de aceeași perioadă a anului trecut).

Ungaria a trecut pe plus și s-a apropiat rapid de podium (+2,5 miliarde euro, de la -7,9 miliarde euro anterior), în timp ce Bulgaria a rămas în domeniul negativ (-3,6 miliarde euro, de la -4,1 miliarde euro pe primele opt luni din 2022). Intrată recent în Eurozonă, Croația a avut o un rezultat slab (-11,5 miliarde euro, puțin mai bun decât în aceeași perioadă din anul anterior).

Astfel, în pofida reducerii deficitului, România a rămas pe cea mai slabă poziție în regiune. Observație importantă, îmbunătățirea soldului cronic negativ a fost relativ redusă (de aproape șase ori mai mică) prin comparație cu cea a Poloniei, țara cu economia cea mai apropiată ca structură și dimensiune.

Totdată, în structură se poate observa că România a avut o performanță mai redusă în ce privește ritmul de creștere al exporturilor (+3%). Semnificativ sub Cehia, Ungaria și Slovacia (cu 8-9%) sau Polonia (+5%), dar mai bine decât reducerea marginală din Croația (-1%) și reculul din Bulgaria (-8%).

Germania și-a majorat substanțial excedentul, Italia a trecut pe plus

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și-a majorat substanțial excedentul comercial tradițional (cu 180%, până la 131 miliarde euro) iar Italia a trecut de pe minus pe plus (+18 miliarde euro, de la -24,9 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut).

Al treilea mare partener economic al țării noastre, Franța, și-a ameliorat deficitul comercial, de la -124,4 miliarde euro, la -90,3 miliarde euro (de departe, cel mai mare deficit comercial din UE). Urmată la mare distanță de Spania, cu -27,4 miliarde euro, cu observația că și spaniolii au foarte mult ameliorat rezultatul, de la -48,7 miliarde euro.

Pe ansamblul Uniunii, deficitul comercial din primele opt luni ale anului s-a restrâns foarte puternic (de la -311,4 miliarde euro până la doar -9,8 miliarde euro). Rezultatele au confirmat trendul pozitiv deși schimburile intracomunitare s-au diminuat -0,3%, până la 2.749,4 miliarde euro.

Eurozona a revenit pe excedent comercial (de la -242,9 miliarde euro pe ianuarie - august 2022 la +8,1 miliarde euro în primele opt luni din 2023 și un rezultat de +6,7 miliarde euro în august).

În context, deși a marcat o îmbunătățire a soldului negativ, România a continuat să înregistreze un deficit important la nivel regional. Din perspectivă europeană, valoarea consemnată a fost sensibil mai mică decât în cazul Greciei (-20,1 milioane euro) și de puțin peste cea înregistrată de Portugalia (-17,8 miliarde euro), țări confruntate cu probleme de stabilitate macroeconomică.

Astfel, pe fondul unui avans al PIB în scădere (+1,7% brut S1 2023 față de S1 2022, conform datelor provizorii), România a păstrat un dezechilibru extern care rămâne îngrijorător, mai ales pe fondul diminuării semnificative a producției industriale (-5,1% după 8 luni). Ceea ce nu favorizează o echilibrare mai consistentă a schimburilor externe.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii