ECONOMIE | Analize economice

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-23 07:42

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) și a avansului de 6,5% consemnat în T1 2022, minusul înregistrat în schimburile externe s-a majorat cu 1,7 miliarde euro.

Cu deficitul comercial situat la circa 7,2 miliarde euro, față de „doar” 5,5 miliarde euro în același trimestru al anului anterior, țara noastră a consemnat cea mai slabă performanță dintre toate statele UE, cu excepția Franței (-40 miliarde euro) și Spaniei (-16 miliarde euro), economii mult mai mari.

De remarcat contraperformanța Poloniei, afectată de creșterea costurilor cu resursele energetice pe care a trebuit să le achiziționeze din afara pieței unice, deși obținuse permisiunea de a exploata în continuare minele de cărbune.

Acest fapt explică majorarea excepțională a importurilor pe relația non-UE (+54%), altminteri sub cele din Croația (+61%) și Bulgaria (+59%).

Ungaria și Cehia, state la care facem trimitere pentru că au un regim valutar similar, de flotare a monedei naționale, au înregistrat și ele deteriorări ale balanței comerciale mai mari decât România. Diferența a fost făcută însă, la fel ca și în cazul Poloniei, de faptul că, anterior, aceste state s-au situat pe excedent, spre deosebire de noi.

În structură, ar fi de remarcat performanța relativ bună pe care România a consemnat-o la export pe segmentul non-UE (unde, cu +40%, ne-am plasat în fruntea clasamentului regional). Pe piața unică, rezultatul consemnat (+21%) a fost ceva mai bun decât pentru Polonia (+17%), Cehia (+16%) sau Ungaria (+14%).

La import, țara noastră a marcat, alături de Ungaria, cea mai mică creștere cu excepția Cehiei (+23%) dar a performat mai slab decât trio-ul de referință pe Piața unică (+23% în cazul nostru, față de +22% Ungaria și +20% atât pentru Polonia cât și pentru Cehia). Față de Bulgaria, toate datele sunt mai bune, cu excepția accesului sporit în zona UE, unde am fost surclasați cu 21% la 37%.

Una peste alta, datele publicate de Eurostat pentru T1 2022 ne păstrează ca lideri ai deficitelor comerciale rezultate din schimburile externe de mărfuri. Cu slabe perspective de echilibrare a balanței comerciale și de revenire.

Semne de întrebare ridică, în special, evoluția competitivității față de țările din regiune, de la care ne vine aproape jumătate din minusul extern.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii