ECONOMIE | Analize economice

Rata șomajului, în scădere la 5,4% pe luna august 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-09 10:45

Rata șomajului a scăzut în august 2023 la 5,4%, față de 5,5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS.

Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani, încadrate în această categorie potrivit metodologiei Biroului Internațional al Muncii a fost de 446,6 mii față de 455,5 mii în luna iulie și 448,9 mii în august 2022.

Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 1,0 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin. De reținut, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a fost de peste patru ori mai ridicată în raport cu media generală și s-a menținut la nivelul de 22,3%.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,5% pentru luna august 2023 (ceva mai redusă în cazul femeilor, adică 4,2% față de 4,7% în cazul bărbaţilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani a reprezentat 77,8% din numărul total al şomerilor estimat în aceeași lună.

Menționăm că în data de 20 septembrie 2023, potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), erau disponibile 60.506 locuri de muncă la nivel naţional.

Cele mai multe locuri de muncă oferite erau pentru: agent de securitate (5.462); lucrător comercial (3.423); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (3.129) și manipulant mărfuri (3.030).

Din locurile de muncă vacante declarate, 2.752 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (ingineri, programatori, contabili etc.), 10.388 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (vânzători, conducători auto transport rutier de mărfuri, tehnicini mentenanţă electromecanică etc) și 11.453 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic, sudor; fierar betonist etc.), restul de 35.913 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Notă metodologică:

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani (în ani împliniți, la sfârșitul săptămânii de referință) care:
- în cursul săptămânii de referință nu erau ocupate conform definiției persoanelor ocupate;
- erau disponibile să muncească, adică erau disponibile să ocupe un loc de muncă remunerat sau să desfășoare o activitate independentă în termen de două săptămâni după săptămâna de referință;
- căutau activ un loc de muncă, adică fie au făcut demersuri concrete în perioada de patru săptămâni care s-a încheiat cu săptămâna de referință pentru a căuta un loc de muncă
remunerat sau pentru a desfășura o activitate independentă, fie au găsit un loc de muncă unde urmează să înceapă activitatea în termen de cel mult 3 luni de la sfârșitul săptămânii de referință.

Rata șomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă. Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populația ocupată și șomerii.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii