ECONOMIE | Analize economice

Prețurile industriale în octombrie 2023, sub nivelul din urmă cu 12 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-12-06 07:28

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a crescut în octombrie 2023 cu 0,37% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Cu toate acestea, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice, până la -2,22% (după -0,96% în septembrie), în condițiile în care indicele pentru piața internă a crescut cu 0,59% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o diminuare marginală (-0,13%). 

De reținut, IPPI intern a revenit mai adânc în domeniul negativ, chiar după reluarea creșterii lunare a prețurilor industriale, în timp ce IPPI la livrările externe a coborât din nou sub zero față de aceeași lună a anului trecut, unde se aflase încă din luna mai. Efectul de bază și modificarea ușoară a cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, s-a revenit la tendința de scădere din ultimele 12 luni, cu perspectiva de a păstra până la finalul anului această evoluție a prețurilor de profil. Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a păstrat, pentru a treia lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până în luna iulie.

În structură, s-a consemnat o creștere față de luna precedentă pe toate marile grupe industriale, cu valori minimale la bunuri de uz curent (+0,02%) și bunuri intermediare (+0,12%), cu puțin mai mari la bunuri de folosință îndelungată (+0,40%) și perceptibil la bunuri de capital (+1,37%). De remarcat avansul redus (+0,20%) al prețurilor din industria energetică. 

Față de aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de uz curent (+7,73%), bunuri de capital (+4,88%) și bunuri de folosință îndelungată (+4,56%). Totodată cu scăderi, oarecum simetrice, în industria energetică (-7,54%) și bunuri intermediare (-4,90%).

În contextul stabilizării prețurilor la energie și materii prime, productivitatea muncii a scăzut (-5,7% media pe primele nouă luni ale anului curent și -5,2% în septembrie 2023) și s-au redus importante capacități de producție.

Per total, rezultatele din industrie pe luna octombrie 2023 s-au situat, în termeni comparabili, aproape exact la nivelul din urmă cu opt ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice (+22%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc.(+19%), fabricarea băuturilor (+16%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (+13%) activități de servicii anexe extracției (+11%), și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+10%).

Sub pragul de 10%, urmează alte activități industriale (+8%), producția de autovehicule de transport rutier, marochinăria, fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (cu câte +6%), „alte activități extractive” și producția altor mijloace de transport (ambele cu +5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-29%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-21%), industria metalurgică (-16%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-14%) și fabricarea produselor chimice (-13%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii