Economia va continua sa creasca in perioada iulie-septembrie, apreciaza managerii companiilor, confirmand estimarea economistilor pentru un avans anual al PIB-ului de 4,5%.
Astazi, Institutul National de Statistica (INS) a comunicat rezultatele anchetei de conjunctura efectuata in randul managerilor din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in luna iulie, se arata intr-un raport al economistilor Bancii Transilvania (BT), in care se mai precizeaza urmatoarele:
Datele INS exprima o crestere a economiei in trimestrul III (iulie-septembrie), notandu-se dinamica constructiilor si a comertului, ramuri ciclice ale economiei, influentate de factori sezonieri (vara climatul meteorologic este favorabil pentru constructii, iar concediile de vara antreneaza turismul si comertul).
Datele comunicate astazi de INS confirma scenariul macroeconomic central BT, conform caruia economia interna ar putea accelera de la 2.8% an/an in 2014 la 4.6% an/an in 2015. In acest scenariu investitiile productive se vor relansa (dinamica anuala de 5.8%), cu efect de antrenare in economie. Totodata, consumul privat, principala componenta a PIB, ar urma sa creasca cu 4.5% an/an.
Conform sondajelor efectuate de INS, managerii din industria prelucratoare previzioneaza o crestere moderata a productiei (sold conjunctural de +6%), intr-un context de stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural de +2%), dar si a preturilor (sold conjunctural de +1%). Cele mai active ramuri ale industriei ar urma sa fie fabricarea hartiei (sold conjunctural de +31%) si fabricarea bauturilor (sold conjunctural de +32%).
Pentru sectorul de constructii managerii se asteapta la cresterea moderata a productiei si a comenzilor (solduri conjuncturale de +12%, respectiv +10%), intr-un context de stabilitate a preturilor si a numarului de angajati (solduri conjuncturale de +2%, respectiv +5%).
Comertul cu amanuntul ar urma sa fie ramura cea mai dinamica a economiei in trimestrul III. Managerii din aceasta ramura previzioneaza o crestere a activitatii economice si a comenzilor (solduri conjuncturale de +34%, respectiv +32%), o majorare moderata a numarului de salariati (sold conjunctural de +7%) si o scadere moderata a preturilor (sold conjunctural de -12%) (evolutie influentata si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie la 9%, dar si de oferta de bunuri agro-alimentare din acest sezon).
Nu in ultimul rand, managerii din sectorul de servicii se asteapta la o crestere moderata a activitatii pe termen scurt (sold conjunctural de +9%), intr-un context de stabilitate a preturilor si a numarului de angajati (solduri conjuncturale de +2%).
Nu există comentarii pentru această știre.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii