Romania va fi starul Europei in privinta ritmului de crestere economica pe termen mediu, estimat de economistul Bancii Transilvania, Andrei Radulescu, la 4% pe an in 2015, 4,8% in 2016 si 5,7% in 2017, datorita stimularii cererii interne, prin masurile de relaxare fiscala.
In consecinta, convergenta reala fata de zona euro va castiga teren: PIB-ul pe cap de locuitor din Romania, de 7.500 de euro in prezent, reprezentand 50% din nivelul mediu al zonei euro, va ajunge la 56% din PIB-ul zonei euro in 2017.
PIB-ul Romaniei a revenit in 2014, dupa 6 ani, la nivelul inregistrat inainte de izbucnirea crizei din 2008, in jurul a 150 de miliarde de euro.
Cresterea economica accelerata va atrage mai multe investitii straine, o parte fiind directionate catre piata financiara, la fel cum s-a intamplat inainte de criza.
Cresterea durabila, printr-un mix adecvat de politici fiscale si monetare, va reprezenta o provocare pentru economia romaneasca, in contextul integrarii in Uniunea Bancara si in zona euro. Alti factori de risc sunt reprezentati de climatul geopolitic global si european tensionat, de dinamica productivitatii si a salariilor, de ritmul investitiilor si economiilor.
Economia Romaniei a crescut cu 3,7% pe an in prima jumatate din 2015, datorita consumului privat, in crestere cu 5,4%, in contextul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% si a scaderii preturilor. De asemenea, investitiile au fost in crestere cu 8,1%.
Cele mai performante sectoare economice s-au dovedit a fi constructiile, cu o crestere de 3,6%, comertul/transporturile/turismul (5,6%) si sectorul IT&C (13,8%).
Nu există comentarii pentru această știre.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii