Dobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Autor:

Bancherul.ro
2019-01-17 23:00

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Aceeasi tendinta a urmat-o si dobanda la finantarile acordate firmelor, care a ajuns la 6,12% in noiembrie 2018, fata de 3,6% pana la cat scazuse in 2016.

Un nivel mai ridicat al dobanzii la finantarile acordate firmelor s-a inregistrat in octombrie 2014, de 6,35%, conform datelor BNR.

Dobanzile la creditele ipotecare si la cele pentru firme sunt in crestere din septembrie 2017, de cand a inceput ascensiunea ROBOR, dat fiind ca cea mai mare parte dintre aceste tipuri de imprumuturi au dobanzile indexate cu nivelul ROBOR.

ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc cele mai multe credite, inclusiv cele Prima Casa, a crescut de la 1% in septembrie 2017 la 3,5% in august 2018, asadar cu 2,5 puncte, exact cu cat s-a majorat si dobanda la credite.

Din august 2018, insa, pe masura ce inflatia a inceput sa scada, dupa ce BNR a majorat de trei ori dobanda de referinta, pana la 2,5%, a inceput sa scada si ROBOR.

Astfel, ROBOR la 3 luni a coborat de la 3,5% in august 2018 la 3% la finalul lui 2018 si a ajuns la 2,8% la inceputul acestui an, ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, si dobanzile la creditele ipotecare si la cele pentru firme vor urma o tendinta de scadere.

In schimb, dobanda la creditele de consum este fixa, dat fiind ca perioada maxima pe care aceste se pot acorda, conform normelor impuse de BNR, este de 5 ani, spre deosebire de creditele ipotecare, care se pot rambursa si intr-un interval de 30 ani, interval pentru care bancile nu pot anticipa nivelul dobanzii, asa incat il leaga de indicele pietei, ROBOR.

Faptul ca dobanda la creditele de consum nu depinde de ROBOR a facut ca nivelul acesteia sa aiba o crestere mai mica fata de cea pentru creditele ipotecare si pentru companii.

Astfel, fata de nivelul din septembrie 2017, cand era 10,03%, dobanda la imprumuturile de nevoi personale a crescut pana la 11% in mai 2018, dupa care a urmat o tendinda de scadere pentru sase luni consecutive, pana la 10,65%.

Comentarii

De la: dSubiect:

vodafone

Comentariu:

Angajatii Vodafone sunt insolenti cu clientii si slab pregatiti in domeniul in care activeaza. Daca intrebi pe trei dintre ei acelasi lucru primesti trei raspunsuri diferite. Nu inteleg care sunt criteriile de angajare dar ar fi bine sa ii instructeze inainte sa ii trimita in magazine.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

BRD și-a crescut creditele cu 21%, iar depozitele cu doar 5%

BRD și-a majorat creditele acordate populației și firmelor cu 21% în primul trimestru al anului, în timp ce depozitele au avansat într-un ritm mult mai scăzut, de numai 5%. Valoarea... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

Libra Bank și-a majorat depozitele într-un ritm dublu față de credite

Libra Internet Bank și-a majorat depozitele într-un ritm dublu comparativ cu creditele în 2024, conform comunicatului băncii privind rezultatele financiare din 2024: Rezultate 2024 Libra Internet Bank: profit 270 milioane... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii