ECONOMIE | Analize economice

Deficitul contului curent, în scădere cu 26% pe primele opt luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-16 08:36

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele opt luni din 2023 un deficit de 13.759 milioane euro (-4,3% din PIB estimat), în scădere cu circa 26% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Deficitul s-a redus pe segmentul de bunuri, în timp ce a crescut substanțial excedentul pe partea de servicii. Minusul pe segmentul de venituri primare s-a diminuat cu 5% iar plusul de la cele secundare s-a majorat cu 23%.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o îmbunătățire de circa o treime a deficitului extern (de la -12,7 miliarde euro la -8,5 miliarde euro). Reducerea cu o optime a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -20,6 miliarde euro până la -18 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 21% al soldului pozitiv la servicii (de la +7,9 miliarde euro la +9,6 miliarde euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție (+4.008 milioane euro, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului anterior). Totodată, s-au îmbunătățit soldurile la serviciile de transport (+11%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+15%). Deficitul din turism a crescut până la -2,25 miliarde lei, în pofida unui avans de 19% al încasărilor.

Soldul pe segmentul de venituri primare (-6,22 miliarde euro) s-a ameliorat cu 322 milioane euro, după o majorare cu 11% a intrărilor. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu aproape 7%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu 4%. Astfel încât soldul pozitiv s-a majorat până la 954 milioane euro (+23%).

Investițiile străine, mai mici cu aproape o treime

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2023 au totalizat 5.080 milioane euro, cu 32% mai puțin față de cele 7.421 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 5.477 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă NEGATIVĂ de 397 milioane euro (+15% față de luna anterioară).

Datoria externă totală a scăzut marginal în luna august 2023 până la 158,4 miliarde euro, sumă cu 14,5 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut scăderea consemnată pe segmentul datoriei pe termen scurt (circa 800 milioane euro), în timp ce creșterea a venit exclusiv din sporul consemnat pe termen mediu și lung (peste 15 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a opta luni a anului curent s-a situat la 15,6%, în creștere ușoară față de luna precedentă, dar sub nivelul de 17,9% consemnat la 31 decembrie 2022. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a menținut la 5,1 luni (maximul pe acest an a fost de 5,2 luni în aprilie), peste nivelul de 4,4 luni consemnat la finele anului trecut.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a scăzut marginal față de luna anterioară dar a rămas peste pragul de 95%. Astfel, acest indicator critic, situat puțin peste 80% la finalul lui 2022 s-a situat semnificativ peste valorile din anii anteriori, ceea ce semnifică o creștere a rezilienței la potențiale presiuni valutare.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii