ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial în scădere cu 17% pe primele 7 luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-09-14 10:37

Exporturile au totalizat în iulie 2023 suma de 7,66 miliarde euro (-3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,94 miliarde euro (-11,5%), potrivit datelor publicate de INS.

Deficitul comercial a crescut marginal (+0,6%) față de iunie 2023, dar s-a situat cu 32% sub valoarea record consemnată în iulie 2022.

Pe primele 7 luni din acest an, exporturile au ajuns la 55,1 miliarde euro iar importurile la 70,7 miliarde euro, deficitul de 15,6 miliarde euro fiind cu 17% mai mic decât în aceeași perioadă din 2022. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a scăzut marginal față de luna precedentă, până la 81,2%. Valoare mai bună decât cele înregistrate pe parcursul ultimilor trei ani, dar sub rezultatele din perioada 2014 – 2019.

Deficitul extern cumulat pe segmentul de mărfuri în prima jumătate a anului curent a reprezentat 4,8% din PIB, în contextul în care nivelul anticipat pentru întreg anul curent în prognoza de vară a CNSP este de 11% din PIB, o îmbunătățire notabilă în raport cu așteptările oficiale.

Totuși, ar fi de subliniat scăderea, în continuare, a schimburilor comerciale cu exteriorul, pe fondul unui volum de activitate tot mai redus în industrie (-4,8% pe prima jumătate a anului).

Schimburile cu țările UE au fost de circa 40 miliarde euro la export și 52 miliarde euro la import (72,8% din exporturi și 73,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de aproximativ 15 miliarde euro și importuri de 18,7 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de aproape 12 miliarde euro cu statele UE şi de 3,7 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare, adică 76% față de 24% din total.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a continuat trendul de creștere rapidă a deficitului (peste 50% într-o singură lună), până la -983 milioane euro, de la -648 milioane euro în iunie și -385 milioane euro la finele lui mai. La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul s-a apropiat de patru miliarde euro, cam un sfert din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa o optime din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a crescut ușor la 69%, de la 66% anterior. Valoare, totuși, sub nivelul de 74% consemnat pe ansamblul anului 2022 și foarte departe de echilibrul atins în 2014.

Revenirea consumului de carburanți, pe fondul unei reluări a creșterii prețurilor de profil, a condus la un deficit sectorial de peste 2,5 miliarde euro, cam două treimi din cel de la produsele manufacturate.

Problema principală rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 7,2 miliarde euro după primele șapte luni ale anului și doar 26% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a adus 62% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii