BANCI | Educatie financiara

Au uitat romanii lectia crizei bancilor cipriote? Depozitele peste plafonul garantat de 100.000 de euro sunt din nou in crestere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-15 17:04

Romanii care detin depozite in banci par sa fi uitat de criza bancilor din Cipru, care a nascut ideea de bail-in pentru salvarea bancilor in pericol de faliment, prin nationalizarea depozitelor cu valori peste nivelul garantat la nivelul Uniunii Europene, inclusiv in Romania, de 100.000 de euro.

Datele Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) arata ca valoarea depozitelor negarantate, adica peste plafonul garantat de 100.000 de euro, constituite de persoanele fizice la bancile romanesti participante la FGDB, a crescut in trimestrul 3 din acest an cu 2,6 miliarde lei, pana la un total de 18,3 miliarde lei.

In acelasi timp, depozitele in cadrul plafonului de garantare au scazut cu 1,1 miliarde lei, de la 102,4 miliarde lei la 101,3 milarde lei.

Si firmele si-au majorat volumul de depozite cu valori de peste 100.000 de euro cu un total de 1,1 miliarde lei in trimestrul 3 din acest an. Pe de alta partea, depozitele in cadrul plafonului garantat au scazut cu o jumatate de miliard.

Criza din Cipru, izbucnita la mijlocul lunii martie 2013, a avut imediat efecte pe piata bancara din Romania in ceea ce priveste comportamentul detinatorilor de depozite, in conditiile in care subsidiara locala a Bank of Cyprus s-a inchis peste noapte iar BNR s-a chinuit timp de o luna sa salveze depozitele romanilor in pericol de a fi nationalizate de ciprioti.

Astfel, firmele au retras din banci, pana la sfarsitul lunii martie, 14,8 miliarde lei, dintre care 14 miliarde au fost depozite cu valori peste plafonul garantat de 100.000 de euro, conform datelor FGDB.

Insa depozitele din bancile romanesti s-au stabilizat din trimestrul 2 al acestui an, dupa retrageri masive de 11,3 miliarde in primele trei luni (-3,6%), din cauza izbucnirii crizei din Cipru, cand troika institutiilor financiare internationale (FMI, UE si BCE) au instituit precedentul nationalizarii depozitelor de peste 100.000 de euro, peste plafonul garantat la nivel european, drept conditie pentru a salva Ciprul de la faliment.

FGDB: Valoarea depozitelor garantate continua sa creasca

La sfarsitul trimestrului 3 din acest an, valoarea depozitelor in banci a continuat sa creasca, a anuntat astazi FGDB.

Anuntul FGDB de astazi: "Valoarea depozitelor garantate de FGDB a continuat să crească și în cel de-al treilea trimestru al acestui an, atingând 154,9 miliarde lei la 30 septembrie 2013 (variație trimestrială de +1%). Față de aceeași dată a anului precedent, valoarea depozitelor garantate de FGDB s-a majorat cu 4,7%.
 
Numărul titularilor depozitelor garantate de FGDB la 30 septembrie 2013 a fost de 14.965.911 persoane fizice și juridice, din care 99,8% erau acoperiți în totalitate întrucât dețineau depozite de valori inferioare plafonului de garantare de 100.000 euro (în echivalent lei).
 
Pe categorii de deponenți garantați, s-au înregistrat dinamici pozitive atât pentru depozitele persoanelor fizice, cât și pentru ale celor juridice. Valoarea depozitelor garantate ale persoanelor fizice s-a mărit în trimestrul III 2013 cu peste 1 miliard de lei, până la 119,7 miliarde lei la finele lunii septembrie (variație anuală de +5,2% față de 30 septembrie 2012). În cazul persoanelor juridice, valoarea depozitelor garantate a ajuns la 35,2 miliarde lei la 30 septembrie 2013, cu un spor trimestrial de circa 0,6 miliarde lei (variație anuală de +2,9% față de 30 septembrie 2012).
 
Din punct de vedere al monedei de denominare, au fost consemnate creșteri atât la depozitele garantate denominate în lei (variație trimestrială de +1,2%), cât și la depozitele garantate denominate în valută (variație trimestrială de +0,8%). La 30 septembrie 2013, FGDB garanta depozite în lei în sumă de 95,8 miliarde lei și depozite în valută totalizând 59,1 echivalent miliarde lei.
 
Depozitele garantate de FGDB reprezintă 56,1% din valoarea depozitelor la instituțiile de credit participante la schema de garantare a depozitelor din România. La 30 septembrie 2013, la FGDB participau 31 de instituții de credit persoane juridice române, cu una mai puțin decât la finele trimestrului II 2013 ca urmare a transferului către The Royal Bank of Scotland plc a activităților comerciale ale RBS Bank (Romania) S.A., transfer în baza căruia s-a constituit The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, Sucursala România. Pe lângă instituțiile de credit participante la FGDB, la 30 septembrie 2013 în România își mai desfășurau activitatea 10 sucursale ale unor instituții de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, depozitele la acestea fiind garantate de schemele din țările de origine."

Datele pentru T3 2013 se găsesc la secțiunea Statistici a site-ului FGDB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii