BANCI | Stirea Zilei

Efectele crizei din Cipru: Firmele au retras din banci depozite negarantate de 14 miliarde lei. Populatia a retras 100 milioane lei din sucusalele bancilor straine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-20 14:25

Firmele au retras din banci, in primele 3 luni ale anului, 14,8 miliarde lei, dintre care 14 miliarde  au fost depozite cu valori peste plafonul garantat de 100.000 de euro, arata datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) publicate astazi. Criza din Cipru care a stabilit precedentul nationalizarii depozitelor negarantate se pare ca avut un cuvant greu de spus, desi a izbucnit abia la jumatatea ultimei luni din primul trimestru.

Depozitele populatiei au sporit in aceeasi perioada cu 3,5 miliarde lei, nereusind sa contrabalanseze volumul imens de retrageri ale firmelor, astfel ca in total depozitele din sistemul bancar au inregistrat o scadere de 11,3 miliarde lei.

Marea majoritate dintre acestea, adica 10 miliarde lei, sunt depozite in lei ale companiilor in bancile romanesti supravegheate de BNR si garantate de FGDB. Din totalul depozitelor firmelor la bancile din Romania, aproape 91% sunt in bancile supravegheate de BNR, restul fiind in sucursale.

FGDB mentioneaza ca evolutia depozitelor la sucursalele din România ale băncilor străine a fost similară celei de la instituțiile de credit participante la FGDB, valoarea acestora micșorându-se în primul trimestru al anului 2013 cu 1,1 miliarde lei, în principal din cauza reducerii înregistrate de depozitele în lei ale persoanelor juridice de valori peste 100.000 euro.

Firmele si-au lichidat asadar depozitele negarantate fara sa constituie, pe de alta parte, mai multe depozite, la alte banci, in limita plafonului garantat. Aceasta inseamna ca acestea nu au urmat “sfatul” economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, care in 26 martie spunea ca nu trebuie sa tinem intr-o banca mai mult de 100.000 de euro, adica valoarea plafonului garantat.

Populatia a retras depozite de 100 milioane lei din sucursalele bancilor straine

Populatia a retras de la sucursalele bancilor straine 100 de milioane de lei, in timp ce in bancile romanesti au fost depuse in plus 3,6 miliarde lei. In cadrul plafonului de garantare au fost depuse in total (atat la bancile romanesti cat si la sucursalele straine), 2,9 miliarde lei, in primul trimestru al acestui an.

FGDB mentioneaza ca la sucursalele băncilor străine din România, au fost consemnate retrageri cu precădere pe segmentul depozitelor în valută de peste 100.000 euro: “Unul din factorii de influență ai acestei evoluții a fost reprezentat de criza din Cipru, prin efectele deciziei de taxare a depozitelor de peste 100.000 euro la băncile cipriote Bank of Cyprus5 și Laiki Bank, care au fost supuse restructurării”.

În data de 25 aprilie 2013, prin decret al Băncii Centrale a Ciprului s-a hotărât transferul unei părți din activele și pasivele sucursalei din România a Bank of Cyprus către Marfin Bank România S.A. Prin această operațiune, depozitele transferate, în sumă de 77 milioane euro, au intrat sub prevederile legislației române privind garantarea depozitelor, nefiind afectate de măsurile aplicate de autoritățile din Cipru.

Criza din Cipru, unde s-a decis nationalizarea depozitelor negarantate de peste 100.000, a izbucnit la jumatatea lunii martie, iar sucursala Bank of Cyprus din Romania a fost inchisa din 1 aprilie, astfel ca este posibil ca datele aferente primului trimestru, adica pana la finele lunii martie, sa nu cuprinda intregul tablou al retragerilor de depozite din bancile romanesti.

VEZI mai multe detalii despre depozite in FISIERE

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii