Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei.
Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de Credit (CRC) administrata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru debitorii proprii si potentiali a ajuns in luna iulie la peste 183.000, cu aproape 25.000 (15%) peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut, conform statisticilor BNR.
Fata de iulie 2017, numarul interogarilor CRC sunt mai multe cu 57%, iar fata de iulie 2016 cu 91%.
Numarul interogarilor CRC din iulie 2019 este cel mai ridicat din ultimii patru ani. Un nivel mai ridicat s-a inregistrat in martie 2015, de peste 185.000 de interogari.
In baza de date din Centrala Riscului de Credit al BNR bancile raporteaza atat informatiile pozitive despre clientii cu credite mai mari de 20.000 de lei, adica valoarea creditului, cat si restantele inregistrate de acestia la rambursarea imprumuturilor.
Bancile interogheaza (consulta) datele clientilor din baza de date a CRC inainte de acordarea unui nou credit, pentru a calcula gradul de indatorare pentru un nou imprumut, dar si pentru a afla daca exista restante la achitarea acestuia.
Gradul de indatorare a persoanelor fizice, adica valoarea ratelor la credite, a fost stabilita de BNR, de la inceputul acestui an, la maxim 40% din venitul net.
Bancile verifica nu doar CRC, inainte de acordarea unui nou imprumut, ci si baza de date a Biroului de Credit, unde sunt raportate si creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei.
Si in sondajul privind creditarea din august 2019 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile spun ca “cererea populatiei pentru imprumuturile de consum s-a majorat semnificativ”, in timp ce “cererea pentru achizitia de locuinte si terenuri a scazut moderat”. (vezi aici detalii)
Cererea ridicata pentru imprumuturi a determinat bancilor sa stabileasca un nou record pentru creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor (vezi aici detalii).
Nu există comentarii pentru această știre.
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii