Soluția optimă de înființare a unei contrapărți centrale în România (comunicat de presa al ASF):
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, în ședința din 21 septembrie 2016, lansarea împreună cu Ministerul Finanțelor Publice a unui plan de acțiune pentru înființarea unei Contrapărți Centrale naționale (CCP), care să ofere servicii de compensare pentru toate piețele și instrumentele financiare din România și care să respecte cerințele legislației europene privind infrastructura piețelor (EMIR).
Pe de altă parte, Consiliul ASF a constatat eșecul Grupului de lucru înființat în septembrie 2015 în vederea constituirii acestei verigi esențiale a infrastructurii de piață naționale, în condițiile în care Bursa de Valori București (BVB) a hotărât să se retragă, optând pentru soluția unei Contrapărți Centrale externe, respectiv pentru colaborarea cu CCP-ul din Atena.
O entitate de tip CCP este constituită sub forma unei societăți pe acțiuni, se interpune, din punct de vedere juridic, între intermediarii care sunt contrapărți ale contractelor tranzacționate pe mai multe piețe, este responsabilă cu calcularea poziției nete (casă de compensare) și își asumă riscul de credit al contrapartidei pentru toate tranzacțiile încheiate de instituțiile financiare care sunt compensate prin respectiva CCP.
Conform evaluărilor ASF, soluția optimă privind autorizarea Contrapărții Centrale conform EMIR constă în înființarea unei entități românești noi care să nu se suprapună peste cea de depozitar central, instituție de credit sau registru central al tranzacțiilor și care să evite restricțiile actuale legate de structura acționariatului și de anumite mecanisme deficitare din perspectiva serviciilor prestate și a instrumentelor de management al riscului.
Proiectul promovat de ASF are în vedere o structură de acționariat care să poată să susțină financiar activitatea CCP, incluzând statul român, prin Ministerul Finanțelor (formulă întâlnită în Polonia și Croația) și alte entități sau grupuri financiare implicate în operațiuni de tranzacționare sau post tranzacționare.
În acest sens, Consiliul ASF ia în considerare alocarea unei sume de 3-5 milioane euro din excedentul realizat în ultimii doi ani pentru capitalizarea noii entități, însă prin intermediul Ministerului Finanțelor, în condițiile în care ASF nu poate fi acționar al CCP. Pentru realizarea acestei operațiuni va fi necesară elaborarea unui proiect de lege de către Ministerul Finanțelor.
Într-o primă etapă, noua entitate ar trebui să-și asume rolul de contraparte centrală pentru următoarele servicii:
• Tranzacții cu derivate efectuate în cadrul piețelor reglementate, precum și tranzacții extrabursiere (OTC derivatives – contracte swap, options și tranzacții cu termen lung de decontare: repo ori reverse repo);
• Tranzacții spot cu valori mobiliare (acțiuni și obligațiuni), precum și titluri de stat;
• Tranzacții cu derivate pe acțiuni românești decontate cash sau prin livrare fizică (single stock futures și stock options);
• Tranzacții în marjă cu valori mobiliare (cumpărări în marjă și împrumuturi de valori mobiliare).
În prezent, la nivelul Uniunii Europene sunt autorizate, conform legislației EMIR, 19 contrapărți centrale în 13 țări, dintre care patru în Europa Centrală și de Sud-Est – Austria, Grecia, Ungaria și Polonia. Potrivit unei analize realizate de ASF, în toate CCP-urile din regiune statul are dețineri directe, de peste 50%, în timp ce la toate CCP-urile din Europa bursele de valori au dețineri consistente.
Absența unei asemenea componente a infrastructurii pieței financiare din România poate afecta capacitatea de gestionare a stabilității sistemului financiar și înrăutățește punctajul pentru evaluarea de către BNR și ASF a aplicării prevederilor “Principles for financial market infrastructures” elaborate și publicate de Banca Reglementelor Internaționale și de Organizaţia Internaţională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO). De asemenea, duce la imposibilitatea accesării pieței financiare românești de către marile bănci și firme de investiții care condiționează tranzacționarea de instrumente financiare românești de existența contrapărții centrale pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei.
Proiectul înființării unei CCP naționale rămâne deschis cooptării în structura acționariatului unor instituții naționale și internaționale, precum: BVB, SIBEX, BERD sau IFC.
În același timp, în contextul obiectivului general de dezvoltare a infrastructurii de piață din România, ASF recomandă grupului BVB să lanseze și proiectul de modernizare a platformei de tranzacționare, precum și a infrastructurii de decontare prin Depozitarul Central.
Citiți aici mai multe informații despre soluția optimă de înființare a unei contrapărți centrale în România.
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii