BANCI | Interviu

Zoellick, seful Bancii Mondiale: Europa inca nu are un plan de iesire din criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-08 17:06

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, considera ca Germania nu are o viziune clara pe termen lung in calitatea sa de lider al Europei, ceea ce ingreuneaza iesirea continentului din criza financiara.

"Exista multe decizii politice neclare, in timp ce economia si piata au nevoie de orientare si claritate", a spus Zoellick intr-un interviu acordat publicatiei germane Wirtschaftswoche.

"Acum 20 de ani, cand blocul sovietic s-a prăbuşit, cancelarul Helmut Kohl a dezvoltat o viziune a modului în care lucrurile s-ar putea dezvolta. O astfel de viziune lipseşte acum cu desavarsire si cu cat aceasta situatie dureaza mai mult, cu atat devine mai costisitoare iar solutiile mai putine", a spus seful Bancii Mondiale.

El considera ca Europa inca nu are un plan de iesire din criza iar prin planurile de salvare doar a castigat timp.

"Pana acum Europa a incercat sa-si rezolve problema prin injectii de lichiditate. Nu vreau sa fiu critic, dar aceasta nu rezolva problema ci doar castiga timp. Pe de o parte este problema datoriilor suverane, pe de alta datoriile bancilor. De aceea, Europa are nevoie de o abordare cuprinzatoare care sa ofere o solutie comuna la ambele probleme si sa ofere un raspuns pentru lipsa de competitivitate a Greciei", spune Zoellick.

El considera ca Germania, care a jucat si pana acum rolul de lider al Europei, datorita dimensiunii economiei sale, trebuie sa se remarce si acum ca initiatorul solutiilor de salvare, in conditiile in care Franta se apropie de alegeri, in Italia exista turbulente iar Marea Britanie nu este in zona euro.

Problema este ca politicienii germani ezita sa le spuna alegatorilor in mod clar care este directia de dezvoltare a Europei.

"Intrebarea cruciala este daca cetatenii si guvernele din Europa vor sa construiasca si o uniune politica si economica pentru a completa uniunea monetara", a adaugat Zoellick.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii