BANCI | Interviu

Valentin Lazea, BNR: Prioritatea Romaniei este reducerea deficitului extern, pentru recastigarea increderii investitorilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 20:14

Deficitul de cont curent s-a situat anul trecut la 13% din PIB, iar aducerea ordonată a acestuia la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment, a declarat, marti, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

România ocupă în prezent o poziţie atipică faţă de celelalte state europene, întrucât problemele macroeconomice sunt "de cu totul altă natură", de exemplu creşterea economică a fost anul trecut de 7,9%, rata medie anuală a inflaţiei de 7,85%, iar deficitul bugetar de 5,2% din PIB. În comparaţie, zona euro a înregistrat o creştere economică 0,9%, inflaţia medie anuală s-a situat 3,3%, iar deficitul bugetar la 1,7% din PIB.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) deficitul de cont curent aferent anului trecut a fost de 12,2% din PIB.

"Deficitul extern al României a fost anul trecut de 12,2% din PIB. Să dea Domnul să fie cifra asta, eu sunt un pic mai pesimist şi spun 13% din PIB", a declarat Lazea, citat de Mediafax.

Economistul consideră că deficitul extern nu poate fi finanţat la acest nivel.

"Aducerea ordonată a deficitului extern la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment", a afirmat Lazea, menţionând că aducerea ordonată înseamnă ca şi statul, şi sectorul privat să contribuie la reducerea deficitului.

El a arătat că regulile jocului s-au schimbat după 1 septembrie 2006, prin liberalizarea contului de capital, întrucât investitorii din întreaga lume urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă pe piaţa locală.

"Scopul în acest moment este recâştigarea încrederii investitorilor străini. Deficitul extern este extrem de mare şi nesustenabil. Dacă nu vom lucra în această privinţă, investitorii străini vor rămâne în expectativă sau, şi mai rău, se vor retrage", a spus Lazea.

Lazea consideră că statul nu poate să stea deoparte în cazul în care sectorul privat va întâmpina dificultăţi, întrucât riscurile sunt prea mari.

De aceea, statul trebuie sa fie primul care sa dea semnalul reducerii deficitului bugetar, cu toate ca majoritatea datoriei externe apartine sectorului privat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii