BANCI | Stirea Zilei

Va deveni Romanian International Bank (RIB) prima banca-punte din Romania controlata de BNR, prin Fondul de Garantare a Depozitelor, sau va fi vanduta?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-02 17:46

Romanian International Bank (RIB), penultima banca din Romania dupa valoarea activelor, fiind pe locul 38 din 39 in topul bancilor, cu o cota de piata de doar 0,1%, avand expuneri de 441 miloane lei si 30 de unitati teritoriale, si-a publicat pe propriul site raportul privind cerintele de transparenta si publicare pe anul 2012. Din raport reiese ca banca detinuta de americanul Daniel Robert si fosta sotie, Florina Roberts, fiecare cu cate 44,7% din actiuni, a suferit in ultimii ani pierderi care i-au afectat serios solvabilitatea, care a coborat la 8,33%, aproape de minimul legal de 8% si cu mult sub bariera prudentiala de 10% impusa de BNR unui numar de banci riscante.

In aceste conditii, se pune problema daca nu cumva banca va sfarsi, in lipsa unor resurse pentru noi majorari de capital sau a gasirii unui cumparator, prin a deveni prima banca-punte (bridge bank) care urmeaza a fi salvata de BNR conform noii legislatii, dupa cum au avertizat de mai multa vreme reprezentantii bancii centrale care se ocupa cu supravegherea bancilor. Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR, spunea ca principalul pericol in astfel de cazuri este lipsa puterii financiare a actionarilor bancii de a o sprijini cu noi resurse, mai exact cu capital proaspat, in conditiile in care aceasta inregistreaza in continuare pierderi.

Raspunsul la intrebarea daca RIB se pregateste de a fi preluata de BNR, venit pe e-mail de la un reprezentant al RIB, este: „NU”. Ceea ce inseamna ca este posibil ca banca sa-si gaseasca, pana la urma, un cumparator.

Am intrebat FGDB daca se pregateste pentru infiintarea unei banci punte si daca da, in ce stadiu se afla procedurile. Raspunsul a fost urmatorul: „FGDB face eforturi constante să îmbunătățească abilitățile echipei pentru a fi pregătită de aplicarea oricărei măsuri de stabilizare, inclusiv pentru gestionarea une bănci-punte”, a precizat FGDB, pentru Bancherul.ro. "Toate măsurile de stabilizare, inclusiv înființarea băncii punte pot fi decise doar de BNR", a precizat institutia.

In raportul privind cerintele de transparenta si publicare pe 2012 (Vezi documentul in FISIERE), RIB mentioneaza ca a avut pierderi de aproape 11 milioane de lei si un indicator de solvabilitate de 8,33%, dupa ce in 2011 pierderile se ridicasera la 13,5 milioane lei iar rata de solvabilitate era de 8,35%.

Banca are un capital social de 55 milioane lei si fonduri proprii de nivel 1 de 17,5 milioane lei. Banca are o cota de piata de doar 0,1% din sistemul bancar, fiind pe locul 36 in topul bancilor dupa active, cu o valoare totala a expunerilor de 441 milioane lei, dintre care cea mai mare parte, respectiv 164 milioane, sunt depozite la BNR. Creditele acordate firmelor reprezinta numai 129 milioane lei iar persoanelor fizice – 30 de milioane de lei.

Valoarea totala a provizioanelor si ajustarilor de valoare prudentiale impuse de BNR se ridica insa la peste 100 de milioane de lei din totalul activelor de 441 milioane.

BNR a interzis RIB inca de anul trecut sa mai acorde credite, cu exceptia cazurilor cand acestea sunt garantate cu cash colateral sau cu titluri de stat admise la operatiunile repo ale BNR (imprumuturi acordate bancilor de banca centrala, pe o perioada de o saptamana, cu dobanda de politica monetara, de 5,25%).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii