BANCI | Educatie financiara

Unde si cum putem face plati cu telefonul mobil in Romania. Avem deja 3 solutii diferite de mobile banking

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-22 00:28

Poate ca nu stiati, dar romanii, mai bine spus unii dintre ei, si anume cei care dispun de smarphone-uri (scumpe), pot plati cu telefonul mobil cumparaturi facute in magazinele reale si in cele online, pot sa-si achite facturi sau sa-si incarce cartela de telefon. Doua solutii de plati prin mobile banking s-au lansat deja in acest an: o aplicatie tip portofel electronic (wallet) dezvoltata de Netopia si MasterCard si solutia de plati mobile tip NFC oferita de ING si Visa. Astazi apare cea de-a treia modalitate de plata cu un smartphone, prin codurile QR, la Garanti Bank, prin care sunt scoase din schema cardurile.

Sa le luam pe rand pentru a vedea despre ce este vorba si cum putem face plati cu telefonul mobil.

Aplicatia tip wallet a Netopia si MasterCard: doar pentru plati online, plati facturi si incarcarea cartelor prepay

Premiera in platile mobile din Romania apartine Netopia si MasterCard, care in martie 2013 au lansat o aplicatie tip portofel electronic (digital wallet), denumita mobilPay MasterCard Mobile, in care se introduc datele unui card iar ulterior se pot efectua plati direct cu telefonul mobil, fara a mai fi necesara introducerea datelor cardului la fiecare plata, fiind suficienta tastarea unui cod PIN.

Aplicatia are insa o serie de limitari, ca orice tehnologie noua: functioneaza doar pe smarphone-uri mai scumpe de 600 de lei, mai exact cu o rezolutie de peste 320/480 pixeli, se pot introduce doar carduri MasterCard, nu si Maestro, iar aria de utilizare este destul de redusa: se pot face plati online doar la magazinele online care au platforma de plati Netopia, pentru plata facturilor Orange si Cosmote, precum si pentru incarcarea cartelelor de mobil prepay.

Antonio Eram, patronul Netopia, spune ca exista in prezent peste 5.000 de instalari ai acestei aplicatii, cu o rata de conversie de 75% a celor care si-au introdus datele cardului.

“Vrem sa introducem noi servicii, in primul rand vrem sa terminam cu toti operatorii de telefonie mobila, vrem sa introducem plata utilitatilor, astfel incat sa facem viata mai usoara clientilor. Imagineaza-ti ca primesti o notificare pe telefonul mobil ca ti s-a emis factura, pe care poti sa o platesti cu un click (touch). Nu mai trebuie sa introduci cardul, nu trebuie sa te duci la ghiseu, sa deschizi internet banking”, spune Eram.

El a precizat ca firma sa a demarat si procedura de inrolare a aplicatiei in sistemul NFC (Nier Field Communication), insa procesul este “extrem de complicat” si va dura probabil o jumatate de an pana va fi implementat. El a precizat ca NFC e o solutie bazata pe hardware, care reprezinta o bariera de intrare, intrucat orice comerciant trebuie sa aiba un cititor pentru aceasta tehnologie de plata.

Platile NFC ale ING Bank: doar la POS-urile contactless

Si totusi, ING a ales calea platilor mobile prin tehnologia NFC, in parteneriat cu Visa, serviciu lansat in luna iulie, avand in vedere ca banca a trecut, de scurt timp, la cardurile si POS-urile contactless, care permit platile mobile tip NFC. Banca are, astfel, o arie mult mai larga de locatii unde se poate plati cu telefonul mobil tip NFC, de la supermarketuri la micile magazine sau benzinarii.

Problema ramane insa cea a telefoanelor cu care se pot face astfel de plati, fiind vorba doar de smarphone-uri scumpe: Samsung Galaxy S Plus (I9001) sau variante mai performante, precum si iPhone 4. Pe de alta parte, nu se pot face si plati pe internet sau pentru achitarea facturilor ori realizarea de transferuri.

De asemenea, spre deosebire de aplicatia Netopia pentru plati online, care este gratuita, serviciul de plati mobile al ING costa aproape 100 de lei pe an, plus un comision la fel de mare pentru instalarea aplicatiei.

Pentru a se putea face platile cu telefoanele mobile NFC, acestea trebuie dotate cu un card micro SD, furnizat de banca, dar si cu un amplificator de comunicatie cu POS-urile, prin tehnologia NFC, sub forma unui sticker lipit pe interiorul carcasei telefoanelor Samsung sau sub forma unei huse speciale la telefoanele iPhone. Ulterior, trebuie descarcata, din App Store sau Google Play si aplicatia cu care se realizeaza platile, denumita ING Pay.

Platile cu telefonul de mica valoare, de maxim 100 de lei in Romania sau 20 EUR in strainatate, se efectueaza automat, la fel ca platile cu cardul contactless, doar prin apropierea telefonului, la o distanta de 4 cm de POS-ul tip contactless. Nu este necesara, asadar, introducerea codului PIN sau semnarea vreunei chitante, asa cum se procedeaza in cazul platilor cu un card obisnuit.

Din motive de siguranta, in cazul in care telefonul ar putea fi furat, se poate seta si modul de plata manuala, prin introducerea PIN-ului la fiecare tranzactie, indiferent de valoare. Pentru platile mai mari de 100 de lei, introducerea codului PIN este obligatorie.

A treia varianta de plati mobile, lansata azi de Garanti Bank, prin coduri QR, scoate din schema cardurile

Spre deosebire de primele doua solutii de plata cu telefonul mobil, varianta lansata astazi oficial de Garanti Bank, prin QR codes, elimina cardul din joc, acesta fiind inlocuit de un sistem de plata implementat de compania suedeza Seamless doar pe baza contului bancar.

La fel ca in cazul aplicatiei Netopia/MasterCard, in aplicatia SEQR se introduc datele contului bancar, iar ulterior platile cu telefonul mobil se fac automat, doar prin scanarea patratelor cu coduri QR si prin confirmarea codului PIN.

Avantajul bancii prin adoptarea acestei solutii este, se pare, economia de costuri, intrucat procesarea acestor plati este cu 50% mai ieftina decat prin carduri Visa sau MasterCard, dupa cum sustine Seamless.

Pe de alta parte, s-ar putea ca acest avantaj al bancii sa fie un dezavantaj pentru clienti, intrucat locurile in care acestia vor putea plati cu aceasta aplicatie sunt mult mai limitate decat POS-urile contactless sau platformele de plati online.

Totusi, avantajul aplicatiei cu coduri QR este, in afara costurilor reduse, simplitatea platii si flexibilitatea conferita de faptul ca un cod QR poate fi implementat destul de usor, in aproape orice loc, atat in locuri fizice cat si online, ceea ce-i poate conferi un potential destul de ridicat.

De altfel, dupa cum crede si seful Visa Europe in Romania, Catalin Cretu, solutia de plati mobile castigatoare ar putea fi cea care reuseste sa atinga o arie de acceptare cat mai larga, o masa critica, pentru a nu ramane o solutie de nisa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii