BANCI | Analiza

ING Bank devine prima banca din Romania care lanseaza platile mobile prin tehnologia NFC, dar numai pentru 2 marci de telefoane scumpe. Taxa de instalare: 95 de lei; comisionul de administrare: 95 de lei/an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-18 08:14

Dupa ce MasterCard si Netopia au lansat in martie prima plicatie gratuita de plati cu telefonul mobil, disponibila pentru toate cardurile MasterCard, emise de orice banca, ING vine cu un serviciu propriu de plati mobile la POS-uri, in parteneriat cu Visa, care costa aproape 100 de lei pe an si inca un comision la fel de mare pentru instalarea aplicatiei.

Serviciul mai are 2 neajunsuri: se poate instala doar pe telefoanele scumpe, iPhone 4 si Samsung Galaxy S si doar pentru platile la magazine sau alti furnizori de servicii dotati cu POS-uri tip contactless Visa payWave. Asadar, aplicatia ING nu se poate folosi si pentru platile pe internet, pentru plata facturilor sau efectuarea altor transferuri de bani.

Pe de alta parte, aplicatia de plati mobile tip portofel electronic (digital wallet) lansata de Netopia-MasterCard, desi este gratuita, nu poate fi folosita si pentru platile la POS-urile contactless, ci doar pentru platile online, pentru transferuri sau plata facturilor.

Ceea ce inseamna ca, in prezent, pentru a putea face cu telefonul mobil atat plati la POS-uri cat si plata facturilor, transferuri sau alte plati pe internet, ai nevoie atat de aplicatia ING, cat si de cea MasterCard - Netopia.

Cum se foloseste serviciul de plati mobile ING

Serviciul de plati mobile ING se poate utiliza doar de detinatorii urmatoarelor tipuri de telefoane mobile, cu conexiune la internet: IPhone 4 si iPhone 4S, Samsung Galaxy S (I9000), Samsung Galaxy S Plus (I9001), Samsung Galaxy S II (I9100), Samsung Galaxy S II Plus (I9105), Samsung Galaxy S III (I9300),  Samsung Galaxy S4 (I9505), Samsung Galaxy Note II (N7100).

Pentru a se putea face platile cu telefoanele mobile, acestea trebuie dotate cu un card micro SD, furnizat de banca, dar si cu un amplificator de comunicatie cu POS-urile, prin tehnologia NFC, sub forma unui sticker lipit pe interiorul carcasei telefoanelor Samsung sau sub forma unei huse speciale la telefoanele iPhone. Ulterior, trebuie descarcata, din App Store sau Google Play si aplicatia cu care se realizeaza platile, denumita ING Pay.

Platile cu telefonul de mica valoare, de maxim 100 de lei in Romania sau 20 EUR in strainatate, se efectueaza automat, la fel ca platile cu cardul contactless, doar prin apropierea telefonului, la o distanta de 4 cm de POS-ul tip contactless. Nu este necesara, asadar, introducerea codului PIN sau semnarea vreunei chitante, asa cum se procedeaza in cazul platilor cu un card obisnuit.

Din motive de siguranta, in cazul in care telefonul ar putea fi furat, se poate seta si modul de plata manuala, prin introducerea PIN-ului la fiecare tranzactie, indiferent de valoare. Pentru platile mai mari de 100 de lei, introducerea codului PIN este obligatorie.

Dezavantajul este ca nu se pot face si plati pe internet sau pentru achitarea facturilor ori realizarea de transferuri, ci doar pentru platile la POS-uri.

Optiuni disponibile pe telefon:
1. Plata
2. Istoric tranzactii
3. Conectarea la banca emitenta (in caz de reemitere PIN, pentru sincronizare)
4. Setarea modului de plata manual / automat (in cazul alegerii setarii manuale plata contactless va fi posibila numai daca detinatorul cardului o autorizeaza prin selectarea meniului "Plateste acum" si introducerea PIN-ului in telefon)
5. Detalii card - aici gasesti informatii despre cardul: numele posesorului cardului si data de expirare a acestuia.
6. Ajutor - in caz ca ai nevoie de ajutor, gasesti aici informatii care te pot ajuta, cum ar fi detalii despre aplicatie dar si cum sa iei legatura cu noi.

Cum faci o plata cu ING Pay

Iata care sunt pasii pentru efectuarea unei plati cu ING Pay, conform informatiilor de pe site-ul bancii:

1. Cauti siglele Visa payWave si simbolul contactless la comercianti, semn ca poti plati cu telefonul.
2. Treci telefonul prin fata terminalului specializat dupa ce se afiseaza suma de plata.
3. Daca valoarea tranzactiei depaseste suma de 100 RON, este necesara introducerea PIN-ului in terminalul POS
4. Beculetul verde/semnalul sonor va confirma efectuarea platii dupa cateva secunde
5. Soliciti chitanta (daca doresti)
6. Te feliciti pentru modul inteligent in care faci cumparaturile.
Poti sa faci maxim 5 astfel de cumparaturi intr-o zi (conform limitelor standard).

Ati observat, asadar, ca nu poti finaliza o plata cu telefonul mobil daca nu “te feliciti pentru modul inteligent in care faci cumparaturile”:)

Cat costa?
- 95 lei comision de emitere
- 95 lei comision anual de administrare
- 160 lei comision de transmitere card/pin in strainatate

Unde se poate plati cu telefonul

In Romania exista in prezent peste 3.000 de terminale POS contactless, apartinand BCR, BRD, ING sau UniCredit Tiriac Bank si instalate in magazine (Carrefour, Real, Auchan, Ikea) farmacii (Sensiblu, Help Net), cafenele si restaurante (Paul, Pizza Hut), chioscuri (Inmedio), în magazine Orange si transportul in comun din Bucuresti (inclusiv la metrou) sau Sibiu.

Deocamdata insa, nu doar reteaua de acceptare este limitata ci si numarul bancilor care emit carduri contactless ce pot face posibile platile cu telefonul mobil. Doar BCR, BRD, ING si Garanti Bank emit astfel de carduri.

Comentarii

Noi
Sunt elitishti!
Ii poti acuza?

Giovanni
Informatia incompleta
In lista bancilor care emit astfel de carduri se poate adauga si Intesa Sanpaolo, din luna august 2013. Vezi aici https://www.intesasanpaolobank.ro/persoane-fizice/carduri/carduri-de-debit/visa-inspire-debit-card si aici https://www.intesasanpaolobank.ro/persoane-fizice/informare-clienti Partea buna e ca vor emite astfel de carduri. Partea proasta e ca au marit considerabil comisioanele la pachetele de cont curent, carora le-au si adus modificari consistente. Ma mir ca nu a aparut niciun articol pe tema asta.

Cristian
Nu e prima banca
ING nu e prima banca din Romania care lanseaza platile NFC. In iunie 2012 le-a lansat BRD, in parteneriat cu Orange, pe telefoane Blackberry.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii