ECONOMIE | Analize economice

Inflația anuală, stabilizată la circa 15%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-08-29 15:36

Creșterea anuală a prețurilor a scăzut marginal în iulie 2022, până la 14,96% față de 15,05% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS.

Asta deși inflația lunară a fost de 0,89%, în creștere după scăderea din cele trei luni precedente. Combustibilii (-2,04%) și legumele (-1,68%) s-au ieftinit, ceea ce a influențat favorabil indicele prețurilor de consum (IPC).

Inflaţia MEDIE anuală a urcat la 10,1% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația MEDIE anuală IAPC a fost de numai 8,7%, după ce inflația lunară s-a situat la 0,46%. Majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a păstrat la 13%, semnificativ sub valoarea de 15% stabilită pe calcul intern.

Prețurile produselor alimentare au crescut în iulie cu 0,92% (circa 16% pe ultimele 12 luni, din care 12% față de finalul anului anterior). Valori semnificative s-au înregistrat la ulei comestibil (+3,70% lunar și aproape +52% față de iulie 2021), lapte și produse lactate (+1,96%) produse de morărit și panificație (+0,99% lunar) și carne și preparate din carne (+0,81%). De reținut, în sensul reducerii IPC, au intervenit în iulie scăderile de prețuri la legume și conserve de legume (-1,68%, cu cartofii la -12,32%)

Pe segmentul de produse nealimentare (indice +0,87%), scumpirile importante de la gaze naturale (+8,16%) și energie electrică (+2,77%) au dat aproape 90% din efectul negativ pe IPC. Trebuie amintite și creșterile la detergenți (+0,88%), frigidere și congelatoare (+0,87%), articole chimice (+0,75%), mobilă (+0,67%) și articole de igienă, cosmetice și medicale (+0,66%). După scăderea cotațiilor internațioale pentru petrol, combustibilii s-au ieftinit cu circa două procente.

La servicii, s-a consemnat o majorare de 0,88%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+2,45% lunar și aproape 21% în ultimele 12 luni), transport aerian (+6,29%, dar cu pondere mică în consum) și igienă și cosmetică (+0,95%). De remarcat reducerea tarifelor la telefonie (-0,13%), urmare a ameliorării cursului de schimb.

Inflația de bază, în scădere la cea mai mică valoare din ultimele patru luni

Valoarea indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele patru luni (+0,82%), ceea ce confirmă deciziile succesive de majorare a dobânzii de politică monetară luate de BNR. De remarcat, în absența influenței directe a scăderii prețului combustibililor, inflația lunară ar fi urcat la 1,23%.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la circa 48%, vor continua transmiterea parțială spre produsele de larg consum în lunile care urmează pe filiera subansamblelor încoporate, ce au consemnat scumpirile lunare cele mai mari. Vremea nefavorabilă și războiul din Ucraina vor afecta prețurile agricole iar platoul de inflație ridicată este în curs de translare spre finalul anului.

Estimarea BNR pentru finalul T3 2022 a fost ajustată în sus iar efectul de bază defavorabil va menține inflația la nivel relativ ridicat. O scădere semnificativă ar urma să se producă la iarnă, însă va urma un nou vârf în T2 2023, la retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze. De-abia după mijlocul anului viitor se așteaptă revenirea la valori cu o singură cifră.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomânia, de-abia pe locul zece în UE la inflația anuală

România s-a situat în luna august de-abia pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a detalii

Avans economic de 5,8% pe primul semestru. Industria, efect negativ, iar agricultura și sectorul financiar cu contribuții nule

INS a anunțat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2022 de 5,3%, atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, la fel ca în varianta semnal. Avansul faţă de trimestrul detalii

Inflația anuală, stabilizată la circa 15%

Creșterea anuală a prețurilor a scăzut marginal în iulie 2022, până la 14,96% față de 15,05% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Asta deși inflația lunară a fost de 0,89%, în creștere după scăderea din detalii

”Inflația industrială”, din nou în creștere și peste pragul de 60% la intern

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în iulie 2022 cu 3,1% față de luna anterioară și a urcat din nou (48,06% nivel anual), peste valorile din cele două luni precedente. Datele INS detalii

  

Ultimele Comentarii