ECONOMIE | Analize economice

Comisia Europeana: Romania, cea mai mare pondere a TVA neincasat dintre tarile membre UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-12-13 08:18

România figurează în Raportul Comisiei Europene pe 2021 cu cea mai mare pondere a TVA neîncasat dintre țările membre UE (datele sunt din 2019).

Cu un procentaj de 34,9%, țara noastră s-a situat mult peste următoarele clasate în topul evaziunii la acest impozit indirect, Grecia (25,8%) și Malta (23,5%).

Pentru referință, menționăm că valorile cele mai reduse ale acestui indicator au fost consemnate de Croația (1%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În termeni absoluți, cele mai mari sume neîncasate s-au înregistrat în Italia (30,1 miliarde euro) și Germania (23,4 miliarde euro), dar aceste sume se raportează în economii cu mult mai mari decât a noastră.

Cu 7,4 miliarde euro, România a pierdut un venit la bugetul pe 2019 echivalent cu 3,32% din PIB, în condițiile în care deficitul total din execuția pe anul respectiv a fost de 4,63%. Cu alte cuvinte, doar din încasarea completă a TVA am fi acoperit peste 70% din deficit sau, în cazul în care am fi avut neîncasările la jumătate din situația de fapt, ne-am fi încadrat lejer în ținta de -3% din PIB.

De altfel, Raportul CE 2021 atrage atenția că așa-numitul „TVA gap” (diferența dintre sumele care trebuiau încasate și cele care au fost colectate efectiv, în limba engleză) măsoară capacitatea administrației fiscale din fiecare țară iar sumele pierdute pe această cale afectează atât serviciile publice oferite la nivel național cât și bugetul Uniunii (unde aduce cam o optime din total).

Față de anul precedent, TVA gap a scăzut în 18 state membre. Pe lângă Croația și Cipru, cele mai semnificative îmbunătățiri au fost consemnate în țări apropiate ca nivel de dezvoltare de țara noastră, Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (scăderi cuprinse între -3,2 puncte procentuale și -2,2 puncte procentuale).

Ca exemple de bună practică și țintă de atins pentru statele care au probleme în colectare, CE a menționat succesul obținut de Suedia, Finlanda și Estonia, care au reușit să limiteze sistematic de mai mulți ani pierderile din încasarea TVA la mai puțin de 5% din sumele datorate.

Din păcate, România figurează pe podium la creșterea TVA gap, cu un rezultat față de anul anterior de +2,3 puncte procentuale, după Malta (+5,4 pp) și Slovenia (+3 pp). Pentru a vedea care este miza alinierii la cea mai bună practică europeană, menționăm că aceasta ar însemna pentru bugetul statului un plus de peste 6 miliarde euro anual sau aproape 3% din PIB.

Taguri: statistici  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceCresterea preturilor din industrie a depasit 32% in noiembrie 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea în noiembrie 2021, ajungând la 32,21%, după ce era de doar 0,12% în ianuarie și trecuse pragul de zece procente în mai. Datele INS arată o majorare lunară detalii

Deficitul bugetar la 11 luni: -4,7% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat pe primele 11 luni din 2021 a ajuns la 56 miliarde lei, echivalent cu -4,7% din PIB. Rezultatul a fost semnificativ mai bun decât valoarea de -7,94% din PIB (-84 miliarde lei) consemnată în aceeași perioadă detalii

Dobanda pe termen lung pentru Romania a urcat la 5,11% in noiembrie 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna noiembrie 2021, până la 5,11%, potrivit datelor medii lunare certificate de Eurostat. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi detalii

Comisia Europeana: Romania, cea mai mare pondere a TVA neincasat dintre tarile membre UE

România figurează în Raportul Comisiei Europene pe 2021 cu cea mai mare pondere a TVA neîncasat dintre țările membre UE (datele sunt din 2019). Cu un procentaj de 34,9%, țara noastră s-a situat mult peste următoarele clasate în detalii

  

Ultimele Comentarii