ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-12 13:59

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS.

Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul cumulat de la începutul anului a coborât îngrijorător în domeniul negativ (-510,4 milioane euro).

În timp ce suma exporturilor lunare a fost în septembrie de 6,35 miliarde euro, importurile au însumat aproape 8,5 miliarde euro. Pe primele nouă luni, livrările la extern au fost de 54,53 miliarde euro iar intrările de 71,27 miliarde euro.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate în primele 9 luni ale anului a coborât la cea mai redusă valoare din ultimii zece ani, respectiv 79,7%.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele nouă luni ale anului curent până la 16,74 miliarde euro sau 7% din PIB prognozat pentru anul în curs. În contextul în care atât exporturile cât și importurile au fost în creștere semnificativă sezonieră, avansul livrărilor către străinătate a fost mult mai mic decât al intrărilor de mărfuri (+4,6% față de +11,4%).

Dat fiind efectul de bază net defavorabil dat de performanțele relative slabe obținute în anul precedent, deficitul cumulat la 9 luni s-a majorat cu circa 28%. Seria statistică arată tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza peste pragul de 2 miliarde euro. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual de aproape 10% din PIB în schimburile externe de mărfuri, de unde și o presiune semnificativă pe cursul de schimb.

Schimburile cu țările din UE pe primele trei trimestre din 2021 au fost de 39,66 miliarde euro la export și 51,94 miliarde euro la import (circa 73% din total pe ambele fluxuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,16 miliarde euro și importuri de 14,95 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 12,27 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi 4,47 miliarde euro pe relaţiile non-UE.

Segmentul de mașini și echipamente de transport și-a accentuat trendul negativ început în aprilie (mai mult de -450 milioane euro în septembrie !).La categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, se păstrează rezultatele slabe. Cu un minus de 4,7 miliarde euro, gradul de acoperire a rămas la o valoare îngrijorătoare (78%) iar ponderea în deficit s-a situat la circa 28%.

Deficitul pe zona de produse alimentare s-a stabilizat la circa un miliard și jumătate de euro după primele nouă luni ale anului. Gradul de acoperire sectorial a importurilor prin exporturile efectuate a urcat după T3 la 73%, de la 63% în prima jumătate a anului.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea puternică a deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 3 miliarde euro (circa jumătate de miliard de euro doar în luna septembrie).

Cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la 7,7 miliarde de euro sau 46% din total.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceIndustria prelucratoare, sub nivelul din urma cu cinci ani

România a consemnat în septembrie 2021 o scădere de două procente a producției industriale față de luna precedentă, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria brută, s-a detalii

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul detalii

Rata de ocupare a scazut in T2 2021. La tineret stam cel mai slab din regiune

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat. Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături detalii

Inflatia din Romania, la nivel mediu intre statele membre UE din blocul estic

Inflația anuală din România s-a plasat în septembrie 2021 la un nivel mediu între cele consemnate de noile state membre din blocul estic, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de 5,2%, țara noastră apare pe locul cinci detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii