ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-12 13:59

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS.

Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul cumulat de la începutul anului a coborât îngrijorător în domeniul negativ (-510,4 milioane euro).

În timp ce suma exporturilor lunare a fost în septembrie de 6,35 miliarde euro, importurile au însumat aproape 8,5 miliarde euro. Pe primele nouă luni, livrările la extern au fost de 54,53 miliarde euro iar intrările de 71,27 miliarde euro.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate în primele 9 luni ale anului a coborât la cea mai redusă valoare din ultimii zece ani, respectiv 79,7%.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele nouă luni ale anului curent până la 16,74 miliarde euro sau 7% din PIB prognozat pentru anul în curs. În contextul în care atât exporturile cât și importurile au fost în creștere semnificativă sezonieră, avansul livrărilor către străinătate a fost mult mai mic decât al intrărilor de mărfuri (+4,6% față de +11,4%).

Dat fiind efectul de bază net defavorabil dat de performanțele relative slabe obținute în anul precedent, deficitul cumulat la 9 luni s-a majorat cu circa 28%. Seria statistică arată tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza peste pragul de 2 miliarde euro. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual de aproape 10% din PIB în schimburile externe de mărfuri, de unde și o presiune semnificativă pe cursul de schimb.

Schimburile cu țările din UE pe primele trei trimestre din 2021 au fost de 39,66 miliarde euro la export și 51,94 miliarde euro la import (circa 73% din total pe ambele fluxuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,16 miliarde euro și importuri de 14,95 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 12,27 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi 4,47 miliarde euro pe relaţiile non-UE.

Segmentul de mașini și echipamente de transport și-a accentuat trendul negativ început în aprilie (mai mult de -450 milioane euro în septembrie !).La categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, se păstrează rezultatele slabe. Cu un minus de 4,7 miliarde euro, gradul de acoperire a rămas la o valoare îngrijorătoare (78%) iar ponderea în deficit s-a situat la circa 28%.

Deficitul pe zona de produse alimentare s-a stabilizat la circa un miliard și jumătate de euro după primele nouă luni ale anului. Gradul de acoperire sectorial a importurilor prin exporturile efectuate a urcat după T3 la 73%, de la 63% în prima jumătate a anului.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea puternică a deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 3 miliarde euro (circa jumătate de miliard de euro doar în luna septembrie).

Cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la 7,7 miliarde de euro sau 46% din total.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomania a avut cele mai bune rezultate din regiune in combaterea inflatiei, desi a crescut cel mai putin dobanda de politica monetara

România s-a menținut și în luna octombrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,5%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european detalii

Romania, statul UE cu cea mai redusa pondere a bugetarilor in forta de munca

România este, de departe, statul UE cu cea mai redusă pondere a bugetarilor în forța de muncă, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de numai 13,7%, ne situăm cu mult sub Bulgaria (16,8%), Italia (19,2%), Cehia, Slovenia detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere pe septembrie 2022

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna septembrie 2022 față de luna anterioară cu 3,6% pe seria brută dar numai 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Avansul PIB 2022, majorat la 4,6% în prognoza oficială. Minusuri pentru industrie și agricultură

Estimarea pentru PIB 2022 a fost majorată cu 23,7 miliarde lei în prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de profil, la valoarea de 1.396,2 miliarde lei în termeni nominali iar creșterea calculată în termeni reali a urcat la 4,6% față de valoarea de 3,5% detalii

  

Ultimele Comentarii