ECONOMIE | Analize economice

Deficit comercial de peste 2 miliarde euro in septembrie. Gradul de acoperire, la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-12 13:59

Deficitul comercial al României pe luna septembrie 2021 a fost de -2,13 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS.

Singurul excedent sectorial pe care îl mai aveam, la mașini și echipamente pentru transport, a dispărut iar rezultatul cumulat de la începutul anului a coborât îngrijorător în domeniul negativ (-510,4 milioane euro).

În timp ce suma exporturilor lunare a fost în septembrie de 6,35 miliarde euro, importurile au însumat aproape 8,5 miliarde euro. Pe primele nouă luni, livrările la extern au fost de 54,53 miliarde euro iar intrările de 71,27 miliarde euro.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate în primele 9 luni ale anului a coborât la cea mai redusă valoare din ultimii zece ani, respectiv 79,7%.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele nouă luni ale anului curent până la 16,74 miliarde euro sau 7% din PIB prognozat pentru anul în curs. În contextul în care atât exporturile cât și importurile au fost în creștere semnificativă sezonieră, avansul livrărilor către străinătate a fost mult mai mic decât al intrărilor de mărfuri (+4,6% față de +11,4%).

Dat fiind efectul de bază net defavorabil dat de performanțele relative slabe obținute în anul precedent, deficitul cumulat la 9 luni s-a majorat cu circa 28%. Seria statistică arată tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza peste pragul de 2 miliarde euro. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual de aproape 10% din PIB în schimburile externe de mărfuri, de unde și o presiune semnificativă pe cursul de schimb.

Schimburile cu țările din UE pe primele trei trimestre din 2021 au fost de 39,66 miliarde euro la export și 51,94 miliarde euro la import (circa 73% din total pe ambele fluxuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,16 miliarde euro și importuri de 14,95 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 12,27 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi 4,47 miliarde euro pe relaţiile non-UE.

Segmentul de mașini și echipamente de transport și-a accentuat trendul negativ început în aprilie (mai mult de -450 milioane euro în septembrie !).La categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, se păstrează rezultatele slabe. Cu un minus de 4,7 miliarde euro, gradul de acoperire a rămas la o valoare îngrijorătoare (78%) iar ponderea în deficit s-a situat la circa 28%.

Deficitul pe zona de produse alimentare s-a stabilizat la circa un miliard și jumătate de euro după primele nouă luni ale anului. Gradul de acoperire sectorial a importurilor prin exporturile efectuate a urcat după T3 la 73%, de la 63% în prima jumătate a anului.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea puternică a deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 3 miliarde euro (circa jumătate de miliard de euro doar în luna septembrie).

Cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la 7,7 miliarde de euro sau 46% din total.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii