ECONOMIE | Analize economice

Rata de ocupare a scazut in T2 2021. La tineret stam cel mai slab din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-11-08 15:39

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături de Austria iar la polul opus, Slovenia, Grecia și Belgia au consemnat cele mai mari creșteri ale acestui indicator.

De reținut, după luna iunie 2021, evoluția ratei șomajului la noi a fost pe contrasens față de media europeană. Ceea ce ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă, îndeosebi în condițiile recrudescenței pandemiei.

De altfel, Organizația Internațională a Muncii a atras atenția asupra aplicării restrictive a criteriilor care stabiliesc încadrarea în șomaj (persoană fără slujbă, dar disponibil să înceapă lucrul în decurs de două săptămâni și care caută activ un angajament).

Pentru reflectarea mai bună a necesarului de forță de muncă se utilizează așa-numitul indicator de slăbiciune a pieței muncii (labour market slack), care include lucrătorii part-time ce ar dori să muncească mai mult, persoanele care pot lucra dar nu caută activ o slujbă sau pe cei care nu sunt imediat disponibili pentru a începe lucrul.

La acest indicator, cu o valoare de 9,6, România stă (alături de Bulgaria) mai puțin bine decât Cehia (4,6), Polonia (6,2), Ungaria (7,4), Germania (8,1), Slovacia (9,1) sau Slovenia (9,4). Pentru referință, menționăm și statele care, potrivit calculelor Eurostat, depășesc pragul de 20, respectiv Grecia (23,2), Italia (23,6) și Spania (25,1).

De reținut, din analiza mai amplă la nivel european, și poziționarea noastră mai slabă în context regional la ponderea tinerilor care șomează.

Cu 19,5% (date neactualizate de la finele T2 2021), România se afla în luna august 2021, la categoria de vârstă sub 25 de ani, semnificativ peste Slovacia (17,2%), Bulgaria (16,7%), Ungaria (15,8%), Slovenia (14,7%) sau Polonia (11,2%), cu remarca importantă că în Germania acest nivel este de doar 7,5%.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomania a avut cele mai bune rezultate din regiune in combaterea inflatiei, desi a crescut cel mai putin dobanda de politica monetara

România s-a menținut și în luna octombrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,5%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european detalii

Romania, statul UE cu cea mai redusa pondere a bugetarilor in forta de munca

România este, de departe, statul UE cu cea mai redusă pondere a bugetarilor în forța de muncă, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de numai 13,7%, ne situăm cu mult sub Bulgaria (16,8%), Italia (19,2%), Cehia, Slovenia detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere pe septembrie 2022

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna septembrie 2022 față de luna anterioară cu 3,6% pe seria brută dar numai 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Avansul PIB 2022, majorat la 4,6% în prognoza oficială. Minusuri pentru industrie și agricultură

Estimarea pentru PIB 2022 a fost majorată cu 23,7 miliarde lei în prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de profil, la valoarea de 1.396,2 miliarde lei în termeni nominali iar creșterea calculată în termeni reali a urcat la 4,6% față de valoarea de 3,5% detalii

  

Ultimele Comentarii