ECONOMIE | Analize economice

Romania are cele mai mici preturi din UE la mancare si comunicatii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-06-26 19:14

România a ocupat în anul 2020 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 65,3% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Pe următoarele locuri s-au situat Polonia (66,9%), Bulgaria (79,6%), Ungaria (80,2%), Lituania (81,8%), Cehia (83,8%).

Esenţială pentru această poziţionare a fost generalizarea cotei reduse de TVA la produse alimentare. Pe primul loc figurează Danemarca (128,9%), urmată de Luxemburg (126,7%), Austria (126%), Suedia (121,3%), Finlanda (117,6%) și Franța (116,6%).

Urmare a majorării accizelor, la băuturi alcoolice și tutun, am urcat pe locul patru din coadă, cu 75,1% din media UE, peste Polonia (69,9%), Ungaria (69,4%) și Bulgaria (doar 60,8%).

Topul european în materie este dominat de Irlanda (186,9%), Finlanda (158,0%), Suedia (136,1%) și Franța (132,6%). La îmbrăcăminte și încălțăminte, încă mai prindem topul celor mai ieftine țări, cu un nivel al prețurilor măsurat de Eurostat a fi 83,7% din media UE. Peste țările vecine, Ungaria (76,7%) și Bulgaria (75,7%), ceea ce creează oportunități pentru cei care sunt localizați în apropierea granițelor, dar dezavantajează producția internă de profil.

Aceeași situație o regăsim în anul pandemiei (înaintea liberalizărilor la utilități care au început deja), la costurile cu locuirea, situate la doar 42,7% din media UE, ceva mai scump decât în cazul polonezilor (38,4%) și bulgarilor (37,8%), dar mai bine față de Croația (44,5%), Lituania (45,1%) sau Ungaria (47,5%), țări pe care le-am depășit ca PIB/locuitor. La transport, nivelul nostru relativ este de 60,4%, peste cel din Cehia (55,9%) și Bulgaria (50,6%). La acest capitol, conduce detașat Suedia (157,5%), urmată la mare distanță de Irlanda (137,1%) și Finlanda (136,4%).

Dintre principalele categorii de cheltuieli, merită subliniată poziția aparte și extrem de favorabilă pe care o ocupăm la costurile referitoare la comunicații, unde ne-am detașat în bine (doar 45,9%), alături de Polonia (48,0%, atenție să nu pierdem acest avantaj în regiune), la mare distanță de Lituania (74,3%) și Bulgaria (79,7%).

Astfel, date fiind ponderile relativ mari în coșul de consum al românilor, atât pentru produsele alimentare cât și pentru băuturile alcoolice plus tutun, imaginea puterii de cumpărare pentru un cetățean care se apropie de o structura europeană a coşului de consum apare distorsionată față de media din cifrele oficiale.

Pe măsură ce avansăm pe calea convergenței europene, ar fi utilă urmărirea unui indice de prețuri și pe structura medie de consum la nivel european, spre care convergem rapid. De altfel, indicele prețurilor la consumator va fi tot mai puternic influențat, odată cu creșterea nivelului veniturilor, de „europenizarea” obiceiurilor de consum.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceBNR va majora dobanda in 9 noiembrie

BNR va majora dobanda in 9 noiembrie, estimeaza economistii Erste Bank. Motivele? Inflatia in crestere, ajustarea fiscala sub asteptari, cresterea cursului de schimb valutar si ingustarea diferentei de dobanda fata de alte detalii

Romania, cu cel mai mare deficit comercial din regiune in S1 2021, majorat semnificativ, in pofida revenirii economice

România este singura țară din regiune care a înregistrat un deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primul semestru din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor a fost egală detalii

Dobanda pe termen lung pentru Romania, majorata pentru a treia luna consecutiv in iulie si pe contrasens cu trendul european

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna iulie 2021, până la 3,24%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a revenit, astfel, aproape detalii

Productia industriala, in crestere in iunie 2021, dar sub nivelul din 2017

Producția industrială a crescut în iunie 2021 cu 3,1% față de luna precedentă (serie brută), potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată sezonier a fost, însă, de doar +0,3%, ceea ce arată că rezultatul a fost influențat detalii

  

Ultimele Comentarii

 • ?

  & Dacă academicienii de la BNR au zis că e academic să crească prețurile, că ăia care nu au ... detalii

 • Autorul e un ageamiu sau reclamă la bancă

  Autor, Să fim serioși, las-o așa că măcăne, ești cumva de la PSD? Oameni buni, pixul ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua,as dori sa stiu cate zile dureaza un transfer in lei de la bcr la bt.Ieri la ora 13 fara ... detalii

 • Bancnote vechi

  Vand mai multe tipuri de bancnote romanesti si lire italiene ma puteti contacta la nr de tel ... detalii

 • 1 LEU

  Azi am fost chemat de urgenta la sucursala faberom sa platesc o restanta de 1 ... detalii