ECONOMIE | Analize economice

Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-08 11:54

În T3 2020, pensia medie lunară a fost de 1.505 lei, cu 69 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,8%). Faţă de T3 2019, când pensia media lunară a fost de 1.296 lei, s-a consemnat o creştere de 16,1% în termeni nominali (+13,1% în termeni reali).

Numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 21 de mii de persoane, cu o majorare de 39 mii de beneficiari pentru limită de vârstă și scăderi la celelalte categorii, îndeosebi la persoanele cu invaliditate (-42 de mii) și la urmași (-11 mii).

De reținut, dacă ne uităm pe ultimii trei ani, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a trecut în 2019 printr-un punct de minim și a intrat înapoi pe un trend crescător.

Urmare a evoluției preţurilor din al treilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat la doar 2,64%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între +6,2% pentru invaliditate și +19,5% în cazul pensiilor anticipate parțiale.

De reținut, majorarea nominală a pensiilor în medie cu peste 16%, urmare și a „bonusului” de 40% acordat la punctajul celor care au ieșit la pensie în 2020 (favorizați semnificativ față de cei care au ieșit din activitate în anii anteriori), precum și pensionarea anticipată în condiții de majorări mai mari față de cei care au „așteptat” vârsta legală.

Problemă fundamentală în tentativa de revenire spre echilibru macroeconomic, cu ajustarea treptată a deficitului bugetar, ar fi utilă o analiză în ce privește majorarea cu peste 13% a veniturilor pensionarilor în termeni reali.

Asta în condițiile în care salariile care sunt taxate pentru plata pensiilor, tot în termeni reali, au avansat cu doar circa 5% iar PIB-ul pe baza căruia ar trebui să distribuim beneficii sociale s-a diminuat cu cinci procente.

În T3 2020, numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate (în prezent - indemnizație socială) a scăzut față de aceeași perioadă a anului anterior cu 72,8 mii persoane (-7,2% în termeni procentuali) și a coborât sub pragul de 1 milion de persoane.

Scăderea a fost mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-6%) și a vizat mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-12,8%).

Cea mai importantă influență care a dus la scăderea numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului a apărut la 1 septembrie 2020, când pragul stabilit pentru pensia minimă a urcat de la 704 lei la 800 de lei (+13,6%), similar cu creșterea valorii punctului de pensie de la 1.265 lei până la 1.442 lei (avans de 14%, modificare care s-a văzut deocamdată numai parțial în valoarea medie trimestrială a pensiei medii, rezultatul integral urmând să fie contabilizat în ultimul trimestru din 2020)

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii