ECONOMIE | Analize economice

Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-08 11:54

În T3 2020, pensia medie lunară a fost de 1.505 lei, cu 69 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,8%). Faţă de T3 2019, când pensia media lunară a fost de 1.296 lei, s-a consemnat o creştere de 16,1% în termeni nominali (+13,1% în termeni reali).

Numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 21 de mii de persoane, cu o majorare de 39 mii de beneficiari pentru limită de vârstă și scăderi la celelalte categorii, îndeosebi la persoanele cu invaliditate (-42 de mii) și la urmași (-11 mii).

De reținut, dacă ne uităm pe ultimii trei ani, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a trecut în 2019 printr-un punct de minim și a intrat înapoi pe un trend crescător.

Urmare a evoluției preţurilor din al treilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat la doar 2,64%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între +6,2% pentru invaliditate și +19,5% în cazul pensiilor anticipate parțiale.

De reținut, majorarea nominală a pensiilor în medie cu peste 16%, urmare și a „bonusului” de 40% acordat la punctajul celor care au ieșit la pensie în 2020 (favorizați semnificativ față de cei care au ieșit din activitate în anii anteriori), precum și pensionarea anticipată în condiții de majorări mai mari față de cei care au „așteptat” vârsta legală.

Problemă fundamentală în tentativa de revenire spre echilibru macroeconomic, cu ajustarea treptată a deficitului bugetar, ar fi utilă o analiză în ce privește majorarea cu peste 13% a veniturilor pensionarilor în termeni reali.

Asta în condițiile în care salariile care sunt taxate pentru plata pensiilor, tot în termeni reali, au avansat cu doar circa 5% iar PIB-ul pe baza căruia ar trebui să distribuim beneficii sociale s-a diminuat cu cinci procente.

În T3 2020, numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate (în prezent - indemnizație socială) a scăzut față de aceeași perioadă a anului anterior cu 72,8 mii persoane (-7,2% în termeni procentuali) și a coborât sub pragul de 1 milion de persoane.

Scăderea a fost mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-6%) și a vizat mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-12,8%).

Cea mai importantă influență care a dus la scăderea numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului a apărut la 1 septembrie 2020, când pragul stabilit pentru pensia minimă a urcat de la 704 lei la 800 de lei (+13,6%), similar cu creșterea valorii punctului de pensie de la 1.265 lei până la 1.442 lei (avans de 14%, modificare care s-a văzut deocamdată numai parțial în valoarea medie trimestrială a pensiei medii, rezultatul integral urmând să fie contabilizat în ultimul trimestru din 2020)

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePIB 2020, in scadere cu 5% inaintea ultimului trimestru din 2020

Produsul Intern Brut a fost anunțat de INS în scădere cu 5% pe primele trei trimestre din 2020, conform datelor incluse în ultima variantă provizorie. Evitarea recesiunii tehnice (două trimestre consecutive de scădere economică) a fost confirmată iar rezultatul pe T3 a detalii

PIB-ul ar putea creste cu 4,5% in 2021, dupa scaderea de 4,2% in 2020, conform unei prognoze PwC

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021, conform unui comunicat de presa al PwC, in care se mai arata: ”Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendința globală, având în vedere că
estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest detalii

Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%

În T3 2020, pensia medie lunară a fost de 1.505 lei, cu 69 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,8%). Faţă de T3 2019, când pensia media lunară a fost de 1.296 lei, s-a consemnat o creştere de 16,1% în termeni nominali (+13,1% în termeni detalii

Romania, campioana europeana detasata la cheltuielile pentru alimente

România a înregistrat și în 2019 cea mai mare pondere a cheltuielilor cu alimentele și băuturile non-alcoolice dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu 26%, ne-am plasat la mare distanță de cele două state baltice care ne-au însoțit pe detalii

Ultimele Comentarii