ECONOMIE | Analize economice

Fiscalitatea din Romania, sub doua treimi fata de media UE. Punctul nevralgic, impozitarea veniturilor si averii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-03 14:55

Potrivit datelor publicate de Eurostat, fiscalitatea efectivă din România s-a situat la mai puțin de două treimi în raport cu media europeană (65% dacă se face raportarea procentajului de la noi la nivelul consemnat pentru UE).

Țara noastră s-a situat anul trecut penultima în UE în ceea ce privește ponderea în PIB a taxelor colectate, cu doar 26,8%, cea mai redusă cu excepția Irlandei (22,7%, aflată într-o situație specială, prin raportarea locală a PIB de către multinaționale, urmare a Brexit-ului).

Cele mai apropiate state de noi ca nivel de venituri bugetare, au fost Bulgaria (30,3%), Lituania (30,4%) și Letonia (31,3%).

Media de taxare la nivelul tuturor statelor membre ale UE a fost de 41,1% iar cele mai ridicate valori au fost consemnate în Franța (47,4%), Danemarca (46,9%), Belgia (45,9%), Suedia (43,6%), Austria (43,1%) și Italia (42,6%).

Ceea ce ne poziționează la mare distanță de practica europeană și sub uzanțele țărilor din fostul bloc estic care au aderat la Uniune.

Datele Eurostat referitoare la evoluția fiscalității efective în România arată un nivel relativ al taxelor și contribuțiilor sociale colectate mai ridicat în anul aderării la UE decât ulterior. Chiar în perioada de revenire din criză și de creștere robustă, după relaxarea fiscală din 2015, alimentarea bugetului public pe partea de impozite a fost sistematic redusă, cu un minim atins în 2017 (vezi tabelul).

Calculele arată că, pentru a prinde din urmă țările din blocul estic cu nivel de dezvoltare similar, România ar trebui să aibă o creștere de circa 15% a sumelor încasate.

Pentru a converge cu practica europeană ar trebui să majorăm sumele încasate cu peste 50%. Comparația în structură a veniturilor arată care ar fi decalajul actual și necesarul aproximativ de creștere pe segmente bugetare.

O parte semnificativă din această convergență s-ar putea face printr-o bună colectare, chiar fără a majora sensibil cotele legale de taxare, mai ales dacă reușim să absorbim în proporție mai mare fondurile de dezvoltare puse la dispoziție.

Cel mai aproape de cerințele de armonizare cu media UE este TVA-ul.

Cel mai departe suntem la impozitarea pe individ /gospodărie, unde s-ar impune să acoperim parțial decalajul masiv (peste șapte puncte procentuale din PIB, motivul principal al încasărilor bugetare scăzute) prin aducerea treptată a cotelor de taxare a proprietăților deținute și a veniturilor încasate mai aproape de practica europeană.

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceEstimarea PIB pentru 2020, redusă la 1.050,5 miliarde lei. Deficitul, revizuit la -9,1%

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a redus estimarea PIB pentru anul în curs la 1.050,5 miliarde lei în Prognoză preliminară de toamnă pentru rectificarea bugetară. Este a treia ajustare a valorii PIB, plecată de la 1.141,4 miliarde lei în februarie și detalii

PIB pe trim. III 2020, la -6% față de aceeași perioadă a anului anterior

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor-semnal publicate de INS. Revenirea faţă de trimestrul detalii

Inflatia anuala a coborat conjunctural la 2,24% in octombrie 2020

Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în luna octombrie 2020, potrivit datelor publicate de INS. Inflația anuală a scăzut la doar 2,24%, cel mai mic nivel din ultimele 36 de luni, evoluție favorizată de efectul de bază (valoarea din octombrie 2019 a fost aproape dublă, detalii

Comertul cu amanuntul, in crestere cu 1,7% dupa primele trei trimestre

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 1,7% pe primele trei trimestre din acest an. Avansul a fost chiar mai însemnat, de aproape șase procente în cazul detalii

Ultimele Comentarii